Literaire wereld brengt in New York hommage aan Rushdie

© (Photo by Michael Nigro/Sipa USA)

Een aantal bekende schrijvers, onder wie Paul Auster en Gay Talese, zijn vrijdag samengekomen op straat in New York om Salman Rushdie te eren, de schrijver die vorige week zwaargewond raakte na een mesaanval. Er werd voorgelezen uit het werk van de auteur.

De samenkomst vond plaats op de trappen van de majestueuze openbare bibliotheek van Manhattan. Rushdie kon de meeting via livestream volgen, vanop zijn ziekenbed. ‘Zelfs een mes op de keel kan de stem van Salman Rushdie niet tot zwijgen brengen’, verklaarde één van de organisatoren van het event, Suzanne Nossel, van PEN America. 

Na de publicatie van ‘De duivelsverzen’ sprak de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa uit tegen Rushdie, die nadien jaren moest onderduiken. De schrijvers toonden vrijdag hun bewondering voor Rushdie, maar spraken ook hun afkeer uit voor geweld. Ze zegden de vrijheid van meningsuiting te zullen blijven verdedigen.

Ook de Iraans-Amerikaanse schrijfster Roya Hakakian toonde zich een bewonderaar van Rushdie en las voor uit zijn werk: het kinderboek ‘Haroen en de Zee van Verhalen’.

De verdachte van de aanslag, de 24-jarige Amerikaan Hadi Matar met Libanese roots, pleitte eerder deze week nog onschuldig voor moordpoging op Rushdie.

Lees ook: Günter Wallraff over zijn vriend Salman Rushdie: ‘Hij wou zijn vijanden het hoofd bieden’

Partner Content