Lions mikken op podium, Panthers hopen op top acht

© Belga

Na een succesvol EK in Boom, zijn de verwachtingen voor het WK in Den Haag hooggespannen. De Belgische hockeymannen mikken op een podiumplaats, de vrouwen dromen van een topachtplaats.

De Belgische mannen staan momenteel vijfde op de wereldranglijst, maar Marc Lammers hoopt dat de Red Lions in Den Haag beter doen. “Een vierde plaats zou goed zijn, top drie uitstekend. Australië, Duitsland en Nederland voeren al jaren de wereldranglijst aan en het is bijzonder moeilijk om je daartussen te wringen. Als we ons plaatsen voor de halve finale en die ook nog eens kunnen winnen, dan zou dat schitterend zijn. Een podiumplaats is het doel, maar we moeten ook realistisch zijn: we komen net kijken en hebben, in tegenstelling tot sommige andere landen, minder ervaring in het spelen van topwedstrijden.”

De Red Panthers mikken op een topachtplaats, maar dat is voor het nummer twaalf op de wereldranglijst misschien te hoog gegrepen, zegt Pascal Kina. “Ze beseffen wellicht nog niet dat ze slechts een wereldtoernooi – Olympische Spelen in Londen – gespeeld hebben en daar elfde werden. Maar: we kunnen het iedereen moeilijk maken. Onlangs verloren we twee oefenwedstrijden van Engeland, het nummer drie van de wereld, met 3-0 en 5-2. De statistieken waren heel close, meer in ons voordeel zelfs, maar we hebben het niet afgemaakt. Op dat vlak zie je duidelijk dat zij in topmatchen meer ervaring hebben.” Lammers knikt. “Op het juiste moment toeslaan, daar zijn die landen heel erg goed in. In de finale van het EK speelden we tegen Duitsland goed mee, maar net dan scoorden zij de 2-0. In het spel staan we dicht, in het scoren nog niet. Dat is ervaring, koelbloedigheid van de spitsen en de agressiviteit hebben om te scoren.”

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content