‘Links is grotere dreiging dan Al Qaida’

© Belga

‘Linkse partijen zijn een grotere bedreiging voor Nederland dan Al Qaida.’ Bij onze noorderburen toont CDA zich zenuwachtig in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september.

De grootste aanslag op de veiligheid en welvaart van de Nederlanders dreigt vooralsnog niet van terreurorganisatie al-Qaida te komen, maar van de linkse partijen. Dat stelt CDA-Kamerlid Raymond Knops.

11 september

Hij waarschuwt dat 12 september – de dag van de verkiezingen – wel eens een “11 september” voor de militairen kan worden, verwijzend naar de terreuraanslagen op onder meer New York in 2001. “Afbraak dreigt”, stelt de CDA’er.

“Defensie was voor linkse partijen altijd al een melkkoe. Maar in deze tijden van economische crisis zijn alle remmen losgegaan”, aldus Knops.

Bij de PvdA en GroenLinks gaat er volgens het Centraal Planbureau 1 miljard euro van het budget van Defensie af. De SP wil het meest snijden: 1,4 miljard euro. Het CDA wil 100 miljoen schrappen.

Ruk naar linksBij de PvdA is volgens Knops visieloos gesneden. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom “haalde in één avond, naar verluidt in 10 minuten tijd, de zeis over het defensiebudget”. Dat was volgens Knops bedoeld om een gat in de begroting te dichten en om een ruk naar links te maken, in de richting van de SP. Zoveel bezuinigen kan volgens de CDA’er enkel als delen van de krijgsmacht worden opgeheven.

Defensie heeft het momenteel al zwaar genoeg, stelt Knops. VVD en CDA sneden de afgelopen kabinetsperiode al fors in Defensie. Daardoor verdwijnen 12.000 banen en is materieel, zoals de Leopard 2-tanks, afgestoten. Die bezuinigingsronde was volgens de CDA’er verdedigbaar, hoewel het een moeilijke keuze was.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) liet eerder al weten dat Defensie en de veiligheid van Nederland in het nauw komen als er nogmaals moet worden bezuinigd. Volgens hem is de organisatie maximaal uitgeknepen. (ANP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content