Volgens de meest recente officiële dodentol van de Saudische overheid vielen in Mina, op zo'n 5 kilometer van Mekka, 769 doden en bijna 1.000 gewonden.

Meer dan 1.000

De minister van Buitenlandse Zaken van India, Sushma Swaraj, zei op Twitter echter dat de Saudische autoriteiten foto's hebben vrijgegeven van 1.090 pelgrims die zijn omgekomen. Een Nigeriaanse regeringsfunctionaris zei aan de BBC dat meer dan 1.000 lichamen van de plaats van de ramp zijn overgebracht naar mortuaria in Jeddah. Ook Pakistan en Indonesië gewagen van meer dan 1.000 doden.

Als verklaring voor de discrepantie zegt Saudi-Arabië dat er onder de foto's ook mensen zijn die overleden tijdens de hadj, maar niet in het gedrang in Mina.

Kritiek

Het land krijgt veel kritiek voor de ramp en de afhandeling ervan. Zo verweet president Hassan Rohani van Iran, dat meer dan 140 doden betreurt, de autoriteiten in Riyad incompetentie. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei Rohani: 'Vanwege de onvoorspelbaarheid van deze autoriteiten konden we niet eens de vermisten identificeren of de lichamen evacueren'.

Saudi-Arabië wast echter zijn handen in onschuld. Nadat eerder de regering verwees naar 'een gebrek aan discipline van pelgrims', zei grootmoefti Sheikh Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, de hoogste geestelijke leider van het land, dat het drama 'niet het gevolg is van menselijk falen en dat de regering dus ook geen schuld treft'. (KVDA)

Volgens de meest recente officiële dodentol van de Saudische overheid vielen in Mina, op zo'n 5 kilometer van Mekka, 769 doden en bijna 1.000 gewonden.De minister van Buitenlandse Zaken van India, Sushma Swaraj, zei op Twitter echter dat de Saudische autoriteiten foto's hebben vrijgegeven van 1.090 pelgrims die zijn omgekomen. Een Nigeriaanse regeringsfunctionaris zei aan de BBC dat meer dan 1.000 lichamen van de plaats van de ramp zijn overgebracht naar mortuaria in Jeddah. Ook Pakistan en Indonesië gewagen van meer dan 1.000 doden.Als verklaring voor de discrepantie zegt Saudi-Arabië dat er onder de foto's ook mensen zijn die overleden tijdens de hadj, maar niet in het gedrang in Mina.Het land krijgt veel kritiek voor de ramp en de afhandeling ervan. Zo verweet president Hassan Rohani van Iran, dat meer dan 140 doden betreurt, de autoriteiten in Riyad incompetentie. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei Rohani: 'Vanwege de onvoorspelbaarheid van deze autoriteiten konden we niet eens de vermisten identificeren of de lichamen evacueren'.Saudi-Arabië wast echter zijn handen in onschuld. Nadat eerder de regering verwees naar 'een gebrek aan discipline van pelgrims', zei grootmoefti Sheikh Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, de hoogste geestelijke leider van het land, dat het drama 'niet het gevolg is van menselijk falen en dat de regering dus ook geen schuld treft'. (KVDA)