Lid van Pussy Riot is vrijgelaten

Maria Alyokhina (links) en Nadezhda Tolokonnikova van Pussy Riot © IMAGEGLOBE

Na de vrijlating van Poetin-opposant Chodorkovski is nu ook een lid van Pussy Riot vrijgelaten in Rusland.

Een van de nog opgesloten leden van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot, Maria Aljochina, is vrijgelaten. Dat meldt haar advocaat aan het Russische persbureau Ria Novosti. Ook het andere lid, Nadjezjda Tolokonnikova, zou maandag kunnen vrijkomen, meldden mensen uit haar omgeving. De vrijlating werd verwacht sinds de goedkeuring van de amnestiewet van president Vladimir Poetin.

“Maria Aljochina is weer vrij”, zei advocaat Pjotr Zaikin aan het persbureau. “Alle documenten zijn ingevuld en ondertekend.” De vrouw zat in een strafkolonie in Nizjni Novgorod. Ze zou intussen een trein naar Moskou hebben genomen. Persagentschap Interfax meldde echter dat de vrouw zich nog naar het kantoor van het comité tegen folteringen zou begeven, waar ze advocaten zal ontmoeten.

Punkgebed

Een andere advocaat van de twee vrouwen, Irina Chroenova, deelde mee dat ook Tolokonnikova, die momenteel vastzit in de regio Krasnojarsk, maandag zou vrijkomen. Volgens haar echtgenoot Pjotr Verzilov kan dat ieder ogenblik gebeuren.

De jonge moeders Aljochina en Tolokonnikova werden veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De twee zouden oorspronkelijk pas begin maart vrijkomen.

Amnestie

Na de goedkeuring van een door de Russische president Poetin voorgestelde amnestiewet kwam vrijdag ook al Michail Chodorkovski vrij, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat. De maatregel wordt evenwel beschouwd als een toegift van de Russische president aan het westen, in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Westerse politici en mensenrechtenactivisten eisten herhaaldelijk dat politieke gevangenen in Rusland zouden vrijgelaten worden.

Afgelopen donderdag zei Poetin dat het misdrijf van de twee Pussy Riot-leden onder de amnestiewet valt, en dat de twee spoedig zouden vrijkomen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content