Lichamen Nederlandse broertjes geborgen

De politie laat weten dat de lichamen van de vermiste Nederlandse broertjes Ruben en Julian geborgen zijn.

Burgemeester Koos Janssen: ‘Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De nieuwe ontwikkelingen doen het sprankje hoop dat we nog hadden, teniet.

De lichamen van Ruben (9) en Julian (7) zijn geborgen, zo heeft de Nederlandse politie laten weten. De politie benadrukt dat, ondanks de vele aanwijzingen dat het daadwerkelijk om de twee vermiste broertjes uit Zeist gaat, de identiteit nog feitelijk moet worden vastgesteld. Dat gaat waarschijnlijk nog meer dan 24 uur duren.

Hun lichamen werden gevonden in een afwateringsbuis in een sloot in een landelijk gebied bij de Utrechtse plaats Cothen. Daarmee is een einde gekomen aan een intensieve zoektocht, die bijna twee weken heeft geduurd en waaraan duizenden mensen hebben meegedaan.

Een wandelaar waarschuwde de politie dat hij “iets in het water had zien drijven dat op een lichaam leek”. Toen forensisch onderzoekers op de plek keken, bleken er twee lichamen te liggen.

De moeder werd door de politie direct op de hoogte gebracht van de ontdekking. “Haar verdriet is onmetelijk groot”, zei Koos Janssen, de burgemeester van Zeist, tijdens een persconferentie.

De komende dagen wordt samen met maatschappelijke organisaties en de gemeente bekeken hoe aan dat verdriet vorm kan worden gegeven.

Identificatie

De identificatie van de twee lichaampjes die zijn gevonden, is overigens officieel nog niet afgerond. Op basis van een aangetroffen camouflageshirt en spanbanden gaat de politie er wel vanuit dat de lichamen van Ruben en Julian zijn.

Volgens korpschef Mirjam Barendse van de politie Midden hebben sociale media als Facebook en Twitter een belangrijke rol gespeeld bij de zoekactie. “Ze hebben er ook voor gezorgd dat honderden burgers zich verzamelden voor zoektochten”, zei ze tijdens de bijeenkomst.

De ouders van de twee jongens waren gescheiden. De broertjes werden twee weken geleden meegenomen door hun 38-jarige vader. Die pleegde op 7 mei zelfmoord in het recreatiegebied Doornse Gat. Sindsdien is met man en macht naar de jongens gezocht. Aangenomen wordt dat de vader zijn zoons heeft omgebracht.

In de buurt van de vindplaats op de hoek van de Hoeksedijk en de kanaaldijk-Noord ontstond een waar mediacircus. De politie moest het toegestroomde publiek op afstand houden om agenten en forensisch specialisten hun werk te kunnen laten doen en deed een dringende oproep aan mensen niet naar Cothen af te reizen.

Het rechercheteam gaat nog op volle sterkte door om uit te vinden hoe de kinderen precies in de afwateringsbuis in Cothen terecht zijn gekomen. Onderzoek

Het onderzoek naar wat er precies met de broertjes Ruben en Julian is gebeurd, is uitermate complex, zei hoofdofficier van justitie Johan Bac . “We weten nog niet of de vader de lichaampjes daar heeft verborgen of dat ze er op een andere manier terecht zijn gekomen”, zei hij.

Enkele dagen geleden liet de politie nog weten dat er onder andere rekening werd gehouden met een handlanger die de vader zou hebben geholpen. De toestand van de aangetroffen lichamen maakt het onderzoek en definitieve indentificatie er niet gemakkelijker op, aldus de politie. Mogelijk hebben de kinderlichamen twee weken in het water van de sloot gelegen. Het verhaal grijpt heel wat Nederlanders aan. Er zijn al duizenden reacties op diverse condoleancewebsites binnengekomen. Voor 10 uur ’s ochtends waren al meer dan 10.000 mensen op het internet actief. Onder meer op condoleance.nl en Facebook delen mensen hun verdriet over de dood van Ruben en Julian.

Het extra journaal van zondagavond laat lokte zowat 2,8 miljoen kijkers, zo blijkt uit de kijkcijfers die maandagochtend zijn gepubliceerd. Het journaal van 20 uur lokte bijna 2,5 miljoen kijkers. Op dat tijdstip was wel al duidelijk dat er twee lichamen gevonden waren, maar het was nog niet zeker dat het om de broertjes ging. (Belga/EE)

De zoektocht naar Ruben en Julian

Dinsdag 7 mei: Het lijk van de vader van Ruben en Julian wordt gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. De 38-jarige man uit Vleuten pleegde zelfmoord. Laat in de middag wordt pas duidelijk dat zijn twee zoons bij hem hadden moeten zijn en komt een grootscheepse zoekactie op gang. De jongens zijn voor het laatst levend gezien in Vleuten, op maandag 6 mei rond 20.00 uur. Tot 2.15 uur kammen politieagenten, speurhonden en militairen van het Korps Mariniers tevergeefs het recreatiegebied uit.

Woensdag 8 mei: De zoektocht breidt zich uit naar Beek in Limburg. Daar heeft de vader maandagavond om 22.15 uur getankt. De jongens zaten toen nog in de auto. Vanaf acht uur ’s avonds wordt ook in het Bunderbos in Elsloo (L) gezocht.

Donderdag 9 mei: De actie in het Bunderbos, met 30 landmachtmilitairen en 8 combat trackers, levert niets op. De politie roept mensen op camerabeelden aan te leveren.

Vrijdag 10 mei: De eerste burgeracties beginnen. Honderden mensen zoeken in Doorn, Leersum en Rhenen. Camerabeelden tonen de auto van de vader dinsdag 7 mei rond 1.40 uur op de Rijnbrug in Rhenen. Om 4.16 uur is zijn gsm aangestraald bij Leersum.

Zondag 12 mei: Rondom een visvijver in een recreatiegebied in Geulle, vlakbij Beek, begint een onderzoek.

Maandag 13 mei: De zoektocht in en rond de visvijver gaat door. Er zijn meer dan duizend tips binnengekomen over Ruben en Julian. De Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie, opgericht na de Dutroux-zaak, wordt om advies gevraagd.

Dinsdag 14 mei: De politie zegt dat de vader op zijn computer een afscheidsbrief heeft geschreven. Er staat niets over de jongens. Maandagavond 6 mei rond half 11 belde hij nog met zijn vriendin, die in Zuid-Limburg woont. De vermissing zit in Opsporing Verzocht.

Woensdag 15 mei: Honderden tips komen binnen. De moeder van de jongens wijst zoekplekken aan in Zeist. Mariniers zoeken opnieuw tussen Rhenen en Doorn. ’s Avonds vinden burgerzoekers twee houten kruizen in een bos bij Zeist. De jongens worden echter niet gevonden. Mogelijk is sprake van een misselijke grap.

Donderdag 16 mei: De gemeente Utrechtse Heuvelrug roept burgers op weg te blijven uit de bossen tussen Doorn en Rhenen, om de gespecialiseerde mariniers niet voor de voeten te lopen.

Vrijdag 17 mei: De politie verspreidt een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen. Daarin staat onder meer dat de politie niet uitsluit dat de vader een handlanger heeft gehad, die de kinderen nu verborgen houdt. Inmiddels zijn al ruim 1800 tips binnengekomen. Zoekacties, van specialisten en burgers, leverden vooralsnog ook vrijdag niets op.

Zaterdag 18 mei: NRC Handelsblad schrijft dat de broertjes onder toezicht zouden komen van Bureau Jeugdzorg. De krant baseert dat op een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming. Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden. De Raad voor de Kinderbescherming zou zeer kritisch zijn over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden.

Zondag 19 mei: Mariniers zoeken opnieuw langs de provinciale weg N225. Ze speuren in een gebied ten noorden van de weg tussen Rhenen en Doorn. Bij de zoekactie worden onder meer een helikopter en een F-16 ingezet. Uiteindelijk vindt een voorbijganger de lichamen van de jongens in een duiker in een sloot bij Cothen.

Shari Deira / Elsevier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content