Libische strijd eiste al 20.000 levens

© Reuters

Ongeveer 6 maanden geleden begon de strijd om van het Libische volk om een einde te maken aan de heerschappij van Khaddafi. In die strijd kwamen al 20.000 mensen om het leven.

Volgens Moestafa Abdel Jalil, leider van de Nationale Overgangsraad kostte het conflict in Libië al aan meer dan 20.000 mensen het leven sinds het begin van de opstand half februari.

“Ik beschik niet over het exacte cijfer, maar bij het gewapend conflict zijn al ruim 20.000 doden gevallen”, verklaarde hij tijdens een persconferentie in Benghazi. Hij beloofde donderdag de landen te compenseren, bij de heropbouw van Libië, “in functie van hun steun” die ze aan de opstandelingen hebben gegeven. “De landen die ons geholpen hebben zullen bevoordeeld worden bij de ontwikkeling van Libië”, aldus Abdel Jalil. Zijn dank ging ook uit naar de landen die hebben deelgenomen aan de NAVO-operaties en die de bevroren fondsen hebben gedeblokkeerd.

Hij wees er ook op dat de rebellen in een raffinaderij in Zawiyah, 40 kilometer ten westen van Tripoli, een hoeveelheid olie hebben buitgemaakt, die voldoende is om het hele land te bevoorraden en voedselreserves, voldoende voor een stad twee keer zo groot als Tripoli.

Bevroren tegoedenDe diplomaten van de contactgroep voor Libië hebben beslist de procedure te versnellen om de bevroren tegoeden van Libië te deblokkeren. Daardoor zouden de Libische rebellen tegen het einde van de maand al kunnen beschikken over 2,5 miljard dollar die in het buitenland staat. Dat is vernomen van Fathi Baja, verantwoordelijke voor politieke Zaken binnen de Ovgergangsraad, na een vergadering met de contactgroep voor Libië in Istanboel. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content