In delen van Tripoli zijn gisteravond en vanochtend krachtige explosies en geweerschoten gehoord. De rebellen zeggen dat de aanval op de Libische hoofdstad is ingezet. De Libische rebellen zijn al enkele dagen bezig aan een opmars richting Tripoli. Eerder veroverden ze de steden Zlitan en Zawiya, op respectievelijk 160 km en 30 km van de hoofdstad.

Er zijn intussen geruchten dat de Libische leider Muammar Khaddafi Tripoli verlaten heeft in de richting van Algerije, maar die informatie is niet bevestigd.

ExplosiesDe explosies van vanochtend vonden plaats kort na 4 uur lokale tijd. Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse, die niet kon bepalen welke de geviseerde doelwitten waren, vlogen verschillende vliegtuigen boven Tripoli.

Gisteravond waren er manifestaties in acht wijken van de stad, gevolgd door explosies en geweerschoten. Na middernacht nam de intensiteit van de gevechten dan tijdelijk af.

Getuigen meldden aan AFP dat er sprake was van confrontaties in bepaalde wijken van Tripoli. Ooggetuigen verklaarden geweerschoten te hebben gehoord in het stadscentrum, na vasttijd tijdens de ramadan. Inwoners spraken ook van confrontaties in de wijken Soug Jumaa, Tajura en Arada, in het oosten van de hoofdstad.

"Gepland"

Volgens het televisiekanaal van de rebellen, Libya Hurra TV, verwierven rebellen de controle over wapenopslagplaatsen en de internationale luchthaven in Tripoli. Mohammed al-Harizi, hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC), verklaarde dat die acties "vooraf gepland en gecoördineerd" waren.

Nog volgens al-Harizi zijn in de oostelijke wijk Tajura al minstens 123 rebellen gedood. Hij bevestigde ook dat de wijk intussen veroverd is door de rebellen. Ook de wijk Souq-Jumaa zou veroverd zijn.

Audioboodschap

Khaddafi had vanochtend in een audioboodschap op de staatstelevisie zijn aanhangers opgeroepen om "met duizenden te marcheren om de door de rebellen vernielde steden te bevrijden en een einde te stellen aan de maskerade van het conflict. Hij noemde de rebellen in zijn toespraak "verraders" en "ratten". (Belga/KVDA)

In delen van Tripoli zijn gisteravond en vanochtend krachtige explosies en geweerschoten gehoord. De rebellen zeggen dat de aanval op de Libische hoofdstad is ingezet. De Libische rebellen zijn al enkele dagen bezig aan een opmars richting Tripoli. Eerder veroverden ze de steden Zlitan en Zawiya, op respectievelijk 160 km en 30 km van de hoofdstad. Er zijn intussen geruchten dat de Libische leider Muammar Khaddafi Tripoli verlaten heeft in de richting van Algerije, maar die informatie is niet bevestigd.ExplosiesDe explosies van vanochtend vonden plaats kort na 4 uur lokale tijd. Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse, die niet kon bepalen welke de geviseerde doelwitten waren, vlogen verschillende vliegtuigen boven Tripoli. Gisteravond waren er manifestaties in acht wijken van de stad, gevolgd door explosies en geweerschoten. Na middernacht nam de intensiteit van de gevechten dan tijdelijk af. Getuigen meldden aan AFP dat er sprake was van confrontaties in bepaalde wijken van Tripoli. Ooggetuigen verklaarden geweerschoten te hebben gehoord in het stadscentrum, na vasttijd tijdens de ramadan. Inwoners spraken ook van confrontaties in de wijken Soug Jumaa, Tajura en Arada, in het oosten van de hoofdstad. "Gepland" Volgens het televisiekanaal van de rebellen, Libya Hurra TV, verwierven rebellen de controle over wapenopslagplaatsen en de internationale luchthaven in Tripoli. Mohammed al-Harizi, hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC), verklaarde dat die acties "vooraf gepland en gecoördineerd" waren. Nog volgens al-Harizi zijn in de oostelijke wijk Tajura al minstens 123 rebellen gedood. Hij bevestigde ook dat de wijk intussen veroverd is door de rebellen. Ook de wijk Souq-Jumaa zou veroverd zijn. Audioboodschap Khaddafi had vanochtend in een audioboodschap op de staatstelevisie zijn aanhangers opgeroepen om "met duizenden te marcheren om de door de rebellen vernielde steden te bevrijden en een einde te stellen aan de maskerade van het conflict. Hij noemde de rebellen in zijn toespraak "verraders" en "ratten". (Belga/KVDA)