De Libische premier Ali Zeidan is vrijgelaten, enkele uren nadat hij was ontvoerd door een groepering van ex-rebellen. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC vernomen van bronnen binnen de Libische regering

Zeidan zou zijn meegenomen door voormalige rebellen die de premier verantwoordelijk houden voor de rol die de Libische regering heeft gespeeld bij de aanhouding van het vermeende al-Qaeda-kopstuk Abu Anas al-Liby door Amerikaanse militairen.

Arrestatiebevel

Volgens Hashem Beshr, het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli, was Zeidan meegenomen door een groep die 'losse' banden heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij ontvoerden de premier op basis van 'foutieve' informatie dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, aldus Beshr.

Het ministerie van Justitie ontkent dat een arrestatiebevel was.

Khaddafi

Ali Zeidan is de eerste verkozen regeringsleider van Libië. Het vroegere oppositielid leefde in de periode van Muammar Khaddafi in ballingschap, onder meer in Irak en in Duitsland.

Sinds de revolutie tegen dictator Khaddafi vormen de gewapende milities die hem verdreven een obstakel richting veilige samenleving. Velen weigeren hun wapens over te dragen aan het leger. De strijd tussen Libische stammen enerzijds en die tegen islamisten anderzijds is een zware dobber voor de Libische regering. (AVE)

De Libische premier Ali Zeidan is vrijgelaten, enkele uren nadat hij was ontvoerd door een groepering van ex-rebellen. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC vernomen van bronnen binnen de Libische regeringZeidan zou zijn meegenomen door voormalige rebellen die de premier verantwoordelijk houden voor de rol die de Libische regering heeft gespeeld bij de aanhouding van het vermeende al-Qaeda-kopstuk Abu Anas al-Liby door Amerikaanse militairen. Volgens Hashem Beshr, het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli, was Zeidan meegenomen door een groep die 'losse' banden heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij ontvoerden de premier op basis van 'foutieve' informatie dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, aldus Beshr.Het ministerie van Justitie ontkent dat een arrestatiebevel was. Ali Zeidan is de eerste verkozen regeringsleider van Libië. Het vroegere oppositielid leefde in de periode van Muammar Khaddafi in ballingschap, onder meer in Irak en in Duitsland.Sinds de revolutie tegen dictator Khaddafi vormen de gewapende milities die hem verdreven een obstakel richting veilige samenleving. Velen weigeren hun wapens over te dragen aan het leger. De strijd tussen Libische stammen enerzijds en die tegen islamisten anderzijds is een zware dobber voor de Libische regering. (AVE)