De Libische premier Ali Zeidan is in hoofdstad Tripoli ontvoerd door een gewapende groepering, en is 'naar een onbekende bestemming gebracht'. Dat meldt de Libische regering.

'Het hoofd van de overgangsregering is door een groep om onbekende redenen naar een onbekende stemming gebracht', klinkt het in een persmededeling van de regering. De ontvoerders zouden, nog volgens het communiqué, ex-rebellen zijn.

De BBC meldt dat de belangrijkste aan de overheid gelieerde militie, 'De Revolutionbaire Brigades', hen lieten weten dat Zeidan is gearresteerd door hun antimisdaad-cel. Op hun Facebookpagina liet de zogeheten Cel voor Operaties van Revoultionairen in Libië weten dat ze gehandeld hebben op bevel van het parket-generaal. De cel hangt in theorie af van de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken.

Volgens Elsevier meldden ooggetuigen dat gewapende mannen het hotel binnendrongen waar de premier kantoor houdt. Zonder geweld te gebruiken namen ze Zeidan mee. Volgens een beveiliger leek de actie op een normale 'arrestatie'. Het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli zei dat Zeidan is meegenomen door een groep die 'losse banden' heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze zouden in de 'foutieve' veronderstelling zijn geweest dat er een arrestatiebevel tegen de politicus was uitgevaardigd.

Zeidan: 'Libië gebruikt om wapens te exporteren naar regio'

Zeidan riep eerder het Westen op om te helpen in de bestrijding van de milties. In een interview met de BBC zei Zeidan dat Libië wordt gebruikt als basis van waaruit wapens geëxporteerd worden naar de regio. Zeidan riep de Libiërs ook op hun regering te steunen tegen 'mensen die het land willen destabilliseren.'

Sinds de revolutie tegen dictator Muammar Khaddafivormen de gewapende milities die hem verdreven een obstakel richting veilige samenleving. Velen weigeren hun wapens over te dragen aan het leger. De strijd tussen Libische stammen enerzijds en die tegen islamisten anderzijds is een zware dobber voor de Libische regering.

Verband met Amerikaanse arrestatie leider Al Qaeda in Tripoli?

Het is volgens BBC-correspondent in Tripoli Rana Jawad te vroeg om deze kidnapping in verband te brengen met de arrestatie van Al Qaeda-leide Anas al-Liby door de Amerikanen. VRT-buitenlandcorrespondent Jens Franssen schrijft op Twitter dat 'het in de sterren stond geschreven dat er vergelding zou komen na antiterreur-actie van de VS.'

De Libische overheid vroeg uitleg aan de Verenigde Staten over de arrestatie. Al-Liby wordt gezocht voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op Amerikaanse ambassaders in Kenia en Tanzanië in 1998. (Belga)

'Het hoofd van de overgangsregering is door een groep om onbekende redenen naar een onbekende stemming gebracht', klinkt het in een persmededeling van de regering. De ontvoerders zouden, nog volgens het communiqué, ex-rebellen zijn.De BBC meldt dat de belangrijkste aan de overheid gelieerde militie, 'De Revolutionbaire Brigades', hen lieten weten dat Zeidan is gearresteerd door hun antimisdaad-cel. Op hun Facebookpagina liet de zogeheten Cel voor Operaties van Revoultionairen in Libië weten dat ze gehandeld hebben op bevel van het parket-generaal. De cel hangt in theorie af van de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken.Volgens Elsevier meldden ooggetuigen dat gewapende mannen het hotel binnendrongen waar de premier kantoor houdt. Zonder geweld te gebruiken namen ze Zeidan mee. Volgens een beveiliger leek de actie op een normale 'arrestatie'. Het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli zei dat Zeidan is meegenomen door een groep die 'losse banden' heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze zouden in de 'foutieve' veronderstelling zijn geweest dat er een arrestatiebevel tegen de politicus was uitgevaardigd.Zeidan riep eerder het Westen op om te helpen in de bestrijding van de milties. In een interview met de BBC zei Zeidan dat Libië wordt gebruikt als basis van waaruit wapens geëxporteerd worden naar de regio. Zeidan riep de Libiërs ook op hun regering te steunen tegen 'mensen die het land willen destabilliseren.' Sinds de revolutie tegen dictator Muammar Khaddafivormen de gewapende milities die hem verdreven een obstakel richting veilige samenleving. Velen weigeren hun wapens over te dragen aan het leger. De strijd tussen Libische stammen enerzijds en die tegen islamisten anderzijds is een zware dobber voor de Libische regering. Het is volgens BBC-correspondent in Tripoli Rana Jawad te vroeg om deze kidnapping in verband te brengen met de arrestatie van Al Qaeda-leide Anas al-Liby door de Amerikanen. VRT-buitenlandcorrespondent Jens Franssen schrijft op Twitter dat 'het in de sterren stond geschreven dat er vergelding zou komen na antiterreur-actie van de VS.'De Libische overheid vroeg uitleg aan de Verenigde Staten over de arrestatie. Al-Liby wordt gezocht voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen op Amerikaanse ambassaders in Kenia en Tanzanië in 1998. (Belga)