Volgens de Libische marine heeft de kustwacht op één dag 574 migranten onderschept in een reeks operaties voor de kust. Ter hoogte van de westelijke stad al-Zawaiya werden maandag 292 migranten van een boot geplukt, onder hen 10 kinderen en 42 vrouwen. Op dezelfde dag werden 101 andere migranten van een rubberboot gehaald voor al-Zawaiya. De kustwacht onderschepte maandag voor de kust van de hoofdstad Tripoli nog twee boten met 181 migranten, negen kinderen en vierentwintig vrouwen inbegrepen.

De migranten, van verschillende Afrikaanse en Arabische afkomst, werden overgedragen aan de autoriteiten nadat ze eerste zorgen toegediend kregen.

De afgelopen maanden heeft de Libische kustwacht naar eigen zeggen talloze boten met migranten tegengehouden, die op de Middellandse Zee onderweg waren naar Europa.

Libië is in een chaos terechtgekomen nadat kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 ten val werd gebracht. Het Noord-Afrikaanse land fungeert sindsdien als poort naar Europa voor mensen die wegvluchten voor oorlog, vervolging of armoede in hun thuisland.

Griekse operatie

Patrouilleboten van de Griekse kustwacht en het Europese grensbewakingsagentschap Frontex redden intussen 46 migranten die voor het Griekse eiland Samos in de Oost-Egeïsche Zee in de problemen waren gekomen. De migranten verkeren allen in goede gezondheid, zei een officier van de kustwacht woensdag aan dpa.

De migranten waren vanuit Turkije vertrokken. Maar hun zeeonwaardige boot bleek niet te manoeuvreren en dreef enkele zeemijl voor de kust van Samos weer naar volle zee af, klinkt het. Een van de opvarenden had de Griekse alarmcentrale gebeld. Aan de reddingsoperatie nam ook een helikopter deel, meldde de Griekse openbare omroep (ERT).

In het overvolle registratie- en opvangkamp (hotspot) van Samos bevinden zich momenteel rond de 3600 vluchtelingen en migranten. Het kamp heeft een capaciteit van slechts 650 mensen.

Bende opgerold

Nog in Griekenland heeft de politie een bende mensensmokkelaars opgerold. Agenten ontdekten bij een razzia 46 migranten in een verlaten magazijn in de omgeving van de havenstad Thessaloniki. Zeven vermoedelijke mensensmokkelaars werden opgepakt. Dat deelde de Griekse politie woensdag mee.

Internationale bendes smokkelen migranten over de grensrivier Evros vanuit Turkije naar Griekenland en dus naar de EU. Vervolgens proberen de mensen - zonder zich te laten registreren in Griekenland - naar Centraal- en West-Europa te geraken. Andere migranten proberen aan boord van een veerboot te komen, die vanuit West-Griekenland naar Italië vaart.