In meerdere wijken van de Libische hoofdstad Tripoli hebben soldaten na het vrijdagsgebed op burgers geschoten. Dat zeggen getuigen aan de persagentschappen Reuters en AFP. Er zouden meerdere doden gevallen zijn.

"De ordetroepen hebben zonder onderscheid op manifestanten geschoten. Er liggen doden in de straten", zegt een inwoner van de wijk Soug Al Jomaa.

Tripoli lijkt zowat de enige plek waar de troepen van Muammar Khaddafi nog de bovenhand hebben.

Sms'jes
Libiërs krijgen intussen ook sms'jes toegestuurd waarin staat dat protestacties tegen hun leider Khaddafi verboden zijn. Dat meldt de krant Libya al-Yoem.

In andere boodschappen wordt het burgers verboden "te kijken naar satellietzenders zoals Al-Jazeera, die geruchten verspreiden en mensen aanzetten tot het vergieten van moslimbloed".

In de havenstad Benghazi alleen al zijn voorlopig 500 doden geteld. Dat meldde een veiligheidsbron op gezag van het Jala-ziekenhuis.

Europese sancties
De lidstaten van de Europese Unie zijn het ondertussen eens geraakt over de invoering van sancties tegen Libië. Naast een visumverbod en een blokkering van tegoeden zal de Europese Unie ook een wapenembargo invoeren.

Het embargo zou zowel slaan op wapens als op andere goederen die gebruikt kunnen worden voor de repressie van demonstraties. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de beslissing begin volgende week officieel bekrachtigd worden.

Irak
In Irak zijn vrijdag op de "Dag van Woede" minstens negen mensen om het leven gekomen bij streng gecontroleerde protesten waaraan duizenden burgers deelnamen. De demonstranten negeerden de oproepen om niet te betogen op het Tahrir-plein in de hoofdstad Bagdad en andere Iraakse steden.

De Irakese betogers vragen om economische hervormingen, betere sociale voorzieningen en meer banen. Ze eisen ook dat er een einde komt aan de corruptie.

Jordanië
Duizenden mensen zijn vrijdag in Amman op straat gekomen om "grondwettelijke hervormingen" te eisen. Het ging om de grootste bijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad sinds het begin van de protesten in januari in het land.

De manifestatie verliep rustig, in tegenstelling tot vorige week vrijdag, toen aanhangers van het regime de betogers aanvielen.

In meerdere wijken van de Libische hoofdstad Tripoli hebben soldaten na het vrijdagsgebed op burgers geschoten. Dat zeggen getuigen aan de persagentschappen Reuters en AFP. Er zouden meerdere doden gevallen zijn. "De ordetroepen hebben zonder onderscheid op manifestanten geschoten. Er liggen doden in de straten", zegt een inwoner van de wijk Soug Al Jomaa. Tripoli lijkt zowat de enige plek waar de troepen van Muammar Khaddafi nog de bovenhand hebben. Sms'jes Libiërs krijgen intussen ook sms'jes toegestuurd waarin staat dat protestacties tegen hun leider Khaddafi verboden zijn. Dat meldt de krant Libya al-Yoem. In andere boodschappen wordt het burgers verboden "te kijken naar satellietzenders zoals Al-Jazeera, die geruchten verspreiden en mensen aanzetten tot het vergieten van moslimbloed". In de havenstad Benghazi alleen al zijn voorlopig 500 doden geteld. Dat meldde een veiligheidsbron op gezag van het Jala-ziekenhuis. Europese sancties De lidstaten van de Europese Unie zijn het ondertussen eens geraakt over de invoering van sancties tegen Libië. Naast een visumverbod en een blokkering van tegoeden zal de Europese Unie ook een wapenembargo invoeren. Het embargo zou zowel slaan op wapens als op andere goederen die gebruikt kunnen worden voor de repressie van demonstraties. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de beslissing begin volgende week officieel bekrachtigd worden. Irak In Irak zijn vrijdag op de "Dag van Woede" minstens negen mensen om het leven gekomen bij streng gecontroleerde protesten waaraan duizenden burgers deelnamen. De demonstranten negeerden de oproepen om niet te betogen op het Tahrir-plein in de hoofdstad Bagdad en andere Iraakse steden. De Irakese betogers vragen om economische hervormingen, betere sociale voorzieningen en meer banen. Ze eisen ook dat er een einde komt aan de corruptie. Jordanië Duizenden mensen zijn vrijdag in Amman op straat gekomen om "grondwettelijke hervormingen" te eisen. Het ging om de grootste bijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad sinds het begin van de protesten in januari in het land. De manifestatie verliep rustig, in tegenstelling tot vorige week vrijdag, toen aanhangers van het regime de betogers aanvielen.