De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is maandag op bezoek bij de Libische Ahmed Meitig. Salvini schoof daar het voorstel naar voor om om Europese ontschepingsplatformen, wat hij 'ontvangs- en identificatiecentra' noemde, te installeren in Libië. Migranten die vanuit Afrika de oversteek willen maken naar Europa, zouden daar eerst opgevangen worden, om er economische migranten van vluchtelingen te onderscheiden. Die laatste groep zou dan in de Europese Unie zelf asiel kunnen aanvragen.

Concreet stelde Salvini voor om de centra aan de zuidelijke grens van Libië te plaatsen, om zo te verhinderen dat ook dat land een 'trechter' voor migranten wordt, verklaarde hij. Maar de leider van de rechtspopulistische Lega botste op een Libisch 'njet'. Libië 'weigert categoriek om migrantenkampen te installeren', zei de vicepremier. Libië wil wel samenwerken met de Europese Unie om illegale migratie in te dijken, klonk het, maar concrete voorstellen daarvoor zijn er niet. Het land heeft de leiders van de Europese landen rond de Middellandse Zee wel uitgenodigd op een migratietop in september in Tripoli.

Plan-Tusk komt nog niet van de grond

Het merendeel van de boten met Afrikaanse migranten die richting Europa willen reizen, vertrekt vanuit Libië, vaak richting Italië. Beide landen hebben 'al veel afgezien' van de migratiecrisis, zei Meitig, 'Libië misschien nog meer dan Italië'. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft eind vorige week al een voorstel op tafel gelegd om afspraken te maken met 'derde landen' om daar gesloten opvangcentra neer te poten.

De staats- en regeringsleiders van zestien Europese lidstaten kwamen zondag in Brussel bijeen om onder meer dat voorstel te bespreken, maar concrete voorstellen kwamen daar nog niet uit de bus.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is maandag op bezoek bij de Libische Ahmed Meitig. Salvini schoof daar het voorstel naar voor om om Europese ontschepingsplatformen, wat hij 'ontvangs- en identificatiecentra' noemde, te installeren in Libië. Migranten die vanuit Afrika de oversteek willen maken naar Europa, zouden daar eerst opgevangen worden, om er economische migranten van vluchtelingen te onderscheiden. Die laatste groep zou dan in de Europese Unie zelf asiel kunnen aanvragen.Concreet stelde Salvini voor om de centra aan de zuidelijke grens van Libië te plaatsen, om zo te verhinderen dat ook dat land een 'trechter' voor migranten wordt, verklaarde hij. Maar de leider van de rechtspopulistische Lega botste op een Libisch 'njet'. Libië 'weigert categoriek om migrantenkampen te installeren', zei de vicepremier. Libië wil wel samenwerken met de Europese Unie om illegale migratie in te dijken, klonk het, maar concrete voorstellen daarvoor zijn er niet. Het land heeft de leiders van de Europese landen rond de Middellandse Zee wel uitgenodigd op een migratietop in september in Tripoli. Het merendeel van de boten met Afrikaanse migranten die richting Europa willen reizen, vertrekt vanuit Libië, vaak richting Italië. Beide landen hebben 'al veel afgezien' van de migratiecrisis, zei Meitig, 'Libië misschien nog meer dan Italië'. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft eind vorige week al een voorstel op tafel gelegd om afspraken te maken met 'derde landen' om daar gesloten opvangcentra neer te poten. De staats- en regeringsleiders van zestien Europese lidstaten kwamen zondag in Brussel bijeen om onder meer dat voorstel te bespreken, maar concrete voorstellen kwamen daar nog niet uit de bus.