Libië vraagt VN wapenembargo op te heffen: ‘Regio, inclusief Europa, loopt gevaar’

Clash in Libië © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Ook Libië zelf richt zich nu tot de VN-Veiligheidsraad. Dat met de vraag om het wapenembargo op te heffen, zodat het land Islamitische Staat (IS) kan bestrijden. Een internationale interventie verlangt het echter niet.

Sinds een aan Islamitische Staat (IS) gelinkte militie in Libië 21 Egyptische koptische christenen onthoofde, staat het chaotische land weer bovenaan de internationale agenda.

Nadat de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zich tot de Verenigde Naties richtte met de oproep tot een resolutie voor een internationale militaire interventie, spreekt Libië nu ook zelf.

‘Morele verantwoordelijkheid’

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al-Dairi stelde tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, dat de internationale gemeenschap de ‘wettelijke en morele verantwoordelijkheid draagt om dringende steun te bieden’. Daarop vroeg al-Dairi om het wapenembargo tegen Libië op te heffen, zodat het land IS kan bestrijden.

‘Als we er niet in slagen wapens te laten leveren, kan dat enkel in het voordeel van extremisten spelen’, verklaarde de buitenlandminister volgens Time.com tijdens de spoedvergadering. Al-Dairi zou nog gezegd hebben dezelfde aandacht te verlangen voor Libië als dat internationaal aan Syrië en Irak werd gewijd. Daar leiden de Verenigde Staten namelijk een coalitie tegen de soennitische terreurbeweging.

Italië, Algerije, Jordanië, Frankrijk

De minister stelde echter nog dat de regio – inclusief het Middellandse Zeegebied – in gevaar is. Een gevaar gevormd door die gewapende lokale milities die met IS zouden kunnen samenhokken. Het Noord-Afrikaanse Libië is niet zo ver verwijderd van Europa, zo zag Italië reeds in.

Ook dat land riep op tot een ‘andere aanpak’ door de internationale gemeenschap. Weliswaar ging het daarbij om de zoektocht naar een politieke oplossing, niet militair. Algerije zei evengoed te willen deelnemen aan internationale acties. En Jordanië liet al een proefresolutie rondgaan onder de lidstaten van de Veiligheidsraad. Frankrijk roept al maanden op tot een of andere internationale reactie in Libië, zo stelt Time.com.

Zeeblokkade en grondtroepen

Een land dat wel al heeft uitgemaakt hoe die actie er moet uitzien, is Egypte. Het land voegde de daad bij het woord door IS-stellingen in Libië te bombarderen. Voorts riep minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry op tot een zeeblokkade zodat het transport van wapens naar zones in Libië die buiten de controle van de ‘legitieme autoriteiten’ liggen, onmogelijk wordt gemaakt. Dat bericht Time.com. Shoukry sloot grondtroepen in Libië niet uit en herhaalde dat Egypte op zoek is naar internationale steun.

‘Geen internationale interventie’

Maar Libië lijkt het heft in eigen handen te willen nemen. Buitenlandminister al-Dairi benadrukte namelijk tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, dat Libië geen internationale interventie verlangt.

Sinds de revolutie tegen dictator Moammar Kadhafi vier jaar geleden, is Libië in de chaos gestort. Het land heeft twee rivaliserende overheden en parlementen: een islamistische in Tripoli – de hoofdstad die door islamistische milities en tribale rebellen werd ingenomen – en een anti-islamistische die naar de oostelijke stad Tobruk gevlucht is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content