De Libische overgangsregering eist meer uitleg van de VS over de 'ontvoering' van een Libische staatsburger, meldt het officiële persagentschap Lana zondag. Tegelijkertijd werd de hoop geuit dat het strategisch bondgenootschap tussen Libië en de Verenigde Staten door deze gebeurtenis niet onder druk zal komen te staan.

Speciale eenheden hadden zaterdag in de Libische hoofdstad Tripoli de topterrorist Abu Anas al-Libi gevangengenomen. De Amerikanen waren op zoek gegaan naar de verantwoordelijke voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Abu Anas al-Liby, die al-Qaeda-leider Osama bin Laden begin jaren negentig heeft leren kennen, was erin geslaagd - als een van de meest gezochte terroristen - 15 jaar lang uit de handen van de Amerikanen te blijven. De FBI had er 5 miljoen dollar voor over.om de in 1964 geboren al-Liby te pakken te krijgen.

Volgens het Pentagon zou de Libische regering op de hoogte zijn geweest van de operatie, maar Libië ontkent.

Zaterdag vielen Amerikaanse elittroepen ook de islamistische al-Shabaab-militie in Somalië aan, die twee weken geleden een bloedige aanval op een winkelcentrum in Nairobi had gepleegd. De aanval van de Amerikaanse elitetroepen op een basis van de islamistische al-Shabaab in Somalië is uitgevoerd door een commando van de Navy Seals. (Reuters/BO)

De Libische overgangsregering eist meer uitleg van de VS over de 'ontvoering' van een Libische staatsburger, meldt het officiële persagentschap Lana zondag. Tegelijkertijd werd de hoop geuit dat het strategisch bondgenootschap tussen Libië en de Verenigde Staten door deze gebeurtenis niet onder druk zal komen te staan. Speciale eenheden hadden zaterdag in de Libische hoofdstad Tripoli de topterrorist Abu Anas al-Libi gevangengenomen. De Amerikanen waren op zoek gegaan naar de verantwoordelijke voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Abu Anas al-Liby, die al-Qaeda-leider Osama bin Laden begin jaren negentig heeft leren kennen, was erin geslaagd - als een van de meest gezochte terroristen - 15 jaar lang uit de handen van de Amerikanen te blijven. De FBI had er 5 miljoen dollar voor over.om de in 1964 geboren al-Liby te pakken te krijgen.Volgens het Pentagon zou de Libische regering op de hoogte zijn geweest van de operatie, maar Libië ontkent. Zaterdag vielen Amerikaanse elittroepen ook de islamistische al-Shabaab-militie in Somalië aan, die twee weken geleden een bloedige aanval op een winkelcentrum in Nairobi had gepleegd. De aanval van de Amerikaanse elitetroepen op een basis van de islamistische al-Shabaab in Somalië is uitgevoerd door een commando van de Navy Seals. (Reuters/BO)