Liberiaanse ex-president Charles Taylor schuldig bevonden

© Reuters

Het Sierra Leone-tribunaal heeft de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in buurland Sierra Leone.

Taylor moest zich als één van de hoofdverantwoordelijken verantwoorden voor de gruweldaden tijdens de burgeroorlog in dat land waarbij tussen 1991 en 2002 naar schatting meer dan 120.000 mensen zijn omgekomen.

Het tribunaal “besluit dat de beschuldigde strafrechterlijk verantwoordelijk is (..) voor te hebben geholpen bij en het aanmoedigen van de misdaden 1 tot 11 vermeld in de akte van beschuldiging”, zei rechter Richard Lussick die ze dan één voor één opsomde. De beschuldigingen luiden onder meer verkrachting, moord en onmenselijke daden.

Bloeddiamanten

Taylor (64) is het eerste ex-staatshoofd dat sinds de processen van Nürnberg in 1946 door een internationaal tribunaal aan oorlogsmisdaden schuldig is bevonden.

Het proces opende in 2007. De kern ervan was dat Taylor in Sierra Leone de bloeddorstige rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) heeft ondersteund. Voor wapen- en munitieleveringen aan de rebellen die onder meer duizenden burgers hebben verminkt, kreeg Taylor diamanten, de zogenaamde bloeddiamanten.

De rechters oordeelden onder meer ook dat Taylor contacten tussen het RUF en een Belgische diamanthandelaar met de naam “Alpha Bravo” bewerkstelligde, aldus de BBC. Troepen van Taylor vochten ook met met het RUF.

Volgens de aanklacht was het zijn bedoeling via een terreurcampagne de controle te verwerven over het buurland, met het oog op diamanten.

Naomi Campbell en Mia Farrow

Taylor, die van 1997 tot 2003 president was van Liberia, heeft alle beschuldigingen bestreden en zich voorgesteld als slachtoffer van een internationale intrige.

Op het proces getuigden onder meer het Britse model Naomi Campbell en de Amerikaanse actrice Mia Farrow.

Het tribunaal bepaalt op 30 mei de strafmaat. Taylor, in 2006 in Nigeria gearresteerd, moet mogelijk de rest van zijn leven in de cel doorbrengen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat dit in een Britse cel zou zijn.

Het proces had in Freetown moeten plaatsvinden maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hevelde het uit bekommernis voor de vrede over naar Leidschendam in Nederland. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content