Deze week stemden de Britten voor lokale raden in Engeland en voor regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De LiberaalDemocraten (LibDems) van Nick Clegg gingen volledig onderuit.

Volgens de eerste resultaten behaalden de liberalen hun slechtste resultaat sinds de jaren '80. Met slechts 15 procent van de stemmen verloren ze de controle over grote steden in het noorden van Engeland zoals Sheffield en de havenstad Hull. Oppositiepartij Labour deed het wel goed en hoopt op de meerderheid in Wales.

De LibDems van Clegg maken sinds iets meer dan een jaar deel uit van de conservatieve regering van David Cameron. Analisten menen dat de kiezers de LibDems als kleinere coalitiepartner wilden afstraffen omdat ze "hun positie in de coalitie niet genoeg verzekerd hebben."

Tegelijk konden de Britten gisteren deelnemen aan een nationaal referendum over het Britse kiessysteem. De LibDems willen een Alternative Vote, een kiessysteem waarbij kleinere partijen beter met grotere kunnen concurreren, als alternatief voor het traditionele meerderheidssysteem, wat de voorkeur van de Tories heeft. (Belga/INM)

Deze week stemden de Britten voor lokale raden in Engeland en voor regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De LiberaalDemocraten (LibDems) van Nick Clegg gingen volledig onderuit. Volgens de eerste resultaten behaalden de liberalen hun slechtste resultaat sinds de jaren '80. Met slechts 15 procent van de stemmen verloren ze de controle over grote steden in het noorden van Engeland zoals Sheffield en de havenstad Hull. Oppositiepartij Labour deed het wel goed en hoopt op de meerderheid in Wales. De LibDems van Clegg maken sinds iets meer dan een jaar deel uit van de conservatieve regering van David Cameron. Analisten menen dat de kiezers de LibDems als kleinere coalitiepartner wilden afstraffen omdat ze "hun positie in de coalitie niet genoeg verzekerd hebben." Tegelijk konden de Britten gisteren deelnemen aan een nationaal referendum over het Britse kiessysteem. De LibDems willen een Alternative Vote, een kiessysteem waarbij kleinere partijen beter met grotere kunnen concurreren, als alternatief voor het traditionele meerderheidssysteem, wat de voorkeur van de Tories heeft. (Belga/INM)