Zelfs zijn eigen medewerkers waren niet op de hoogte gesteld voor Saad Hariri in een toespraak zijn ontslag aankondigde.

Hariri bevindt zich momenteel in Saudi-Arabië en algemeen wordt aangenomen dat de Saudi's een hand hadden in het aangekondigd ontslag.

Hariri beschuldigde de sjiitische militie Hezbollah en diens bondgenoot Iran ervan onrust te stoken en Libanon in een 'wurggreep' te houden. 'Waar Iran ook is, het zorgt voor onenigheid en vernieling, zoals wordt aangetoond door de ingrepen van het land in Arabische landen', aldus Hariri.

Ook zei hij bang te zijn om vermoord te worden. 'Ik voel dat mijn leven in gevaar is'.

Het ontslag van Hariri komt er minder dan een jaar na zijn aanstelling als premier. De sjiitische Hezbollah, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en door de soenniet Hariri verdacht van de moord op zijn vader en oud-premier Rafic Hariri in 2005, maakt deel uit van de regering.

Volgens Hariri verkeert Libanon in dezelfde situatie als in de periode net voor de moord op zijn vader. 'Iran heeft het lot van de landen in de regio in zijn greep (...) Hezbollah is de arm van Iran, niet enkel in Libanon maar ook in de andere Arabische landen', hekelde Hariri. Volgens de politicus heeft Hezbollah de voorbije decennia middels wapenkracht zijn eigen wil opgelegd. Hij noemde Iran en 'zijn volgers' 'verliezers', en voegde er aan toe dat 'de handen die kwaad doen aan de Arabische landen zullen worden afgehakt'.

Groeiende verdeeldheid

Dat de premier zijn aankondiging in Saudi-Arabië deed, is geen toeval. De Saudi's zijn beducht voor de toenemende invloed van Iran, dat groeiende invloed heeft in Irak en Syrië. De Saudi's voeren in Jemen oorlog met door Iran gesteunde rebellen, en zagen de eenheidsregering in Libanon - een van de weinige plaatsen waar soennieten en sjiieten de macht delen - als een poging van Hezbollah om legitimiteit te verwerven zonder veel macht af te staan. Onder meer The New York Times schrijft dat de Saudi's druk uitgeoefend hebben op Hariri om zijn ontslag te geven.

Dat ontslag dreigt Libanon politiek te ontregelen.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in reactie de 'ongegronde beschuldigingen' van Hariri verworpen.

'De herhaaldelijke beschuldigingen zonder enige grond (...) tegen Iran (...) tonen dat dit ontslag deel uitmaakt van een nieuw scenario om spanningen teweeg te brengen in Libanon en de regio', zei de woordvoerder van het ministerie, Bahram Ghassemi. Hij verwierp ook 'elke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Libanon'. 'Het plotse ontslag van M. Hariri en zijn aankondiging vanuit een derde land is niet alleen betreurenswaardig en verrassend, maar toont dat hij op een terrein speelt dat geëffend werd door hen die niet het goede willen voor de regio (...) en de enige winnaar van dit spel is het zionistische bewind (...) en niet de Arabische en moslimlanden'.

Zelfs zijn eigen medewerkers waren niet op de hoogte gesteld voor Saad Hariri in een toespraak zijn ontslag aankondigde.Hariri bevindt zich momenteel in Saudi-Arabië en algemeen wordt aangenomen dat de Saudi's een hand hadden in het aangekondigd ontslag.Hariri beschuldigde de sjiitische militie Hezbollah en diens bondgenoot Iran ervan onrust te stoken en Libanon in een 'wurggreep' te houden. 'Waar Iran ook is, het zorgt voor onenigheid en vernieling, zoals wordt aangetoond door de ingrepen van het land in Arabische landen', aldus Hariri.Ook zei hij bang te zijn om vermoord te worden. 'Ik voel dat mijn leven in gevaar is'.Het ontslag van Hariri komt er minder dan een jaar na zijn aanstelling als premier. De sjiitische Hezbollah, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en door de soenniet Hariri verdacht van de moord op zijn vader en oud-premier Rafic Hariri in 2005, maakt deel uit van de regering. Volgens Hariri verkeert Libanon in dezelfde situatie als in de periode net voor de moord op zijn vader. 'Iran heeft het lot van de landen in de regio in zijn greep (...) Hezbollah is de arm van Iran, niet enkel in Libanon maar ook in de andere Arabische landen', hekelde Hariri. Volgens de politicus heeft Hezbollah de voorbije decennia middels wapenkracht zijn eigen wil opgelegd. Hij noemde Iran en 'zijn volgers' 'verliezers', en voegde er aan toe dat 'de handen die kwaad doen aan de Arabische landen zullen worden afgehakt'.Dat de premier zijn aankondiging in Saudi-Arabië deed, is geen toeval. De Saudi's zijn beducht voor de toenemende invloed van Iran, dat groeiende invloed heeft in Irak en Syrië. De Saudi's voeren in Jemen oorlog met door Iran gesteunde rebellen, en zagen de eenheidsregering in Libanon - een van de weinige plaatsen waar soennieten en sjiieten de macht delen - als een poging van Hezbollah om legitimiteit te verwerven zonder veel macht af te staan. Onder meer The New York Times schrijft dat de Saudi's druk uitgeoefend hebben op Hariri om zijn ontslag te geven.Dat ontslag dreigt Libanon politiek te ontregelen.Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in reactie de 'ongegronde beschuldigingen' van Hariri verworpen.'De herhaaldelijke beschuldigingen zonder enige grond (...) tegen Iran (...) tonen dat dit ontslag deel uitmaakt van een nieuw scenario om spanningen teweeg te brengen in Libanon en de regio', zei de woordvoerder van het ministerie, Bahram Ghassemi. Hij verwierp ook 'elke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Libanon'. 'Het plotse ontslag van M. Hariri en zijn aankondiging vanuit een derde land is niet alleen betreurenswaardig en verrassend, maar toont dat hij op een terrein speelt dat geëffend werd door hen die niet het goede willen voor de regio (...) en de enige winnaar van dit spel is het zionistische bewind (...) en niet de Arabische en moslimlanden'.