Het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag heeft donderdag twee Bosnische Serviërs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens genocide tijdens de slachtpartij in Srebenica in 1995.

Vujadin Popovic ( 53) en Ljubisa Beara (70) waren twee van de in totaal zeven hogere officieren die terechtstonden. De vijf anderen kregen celstraffen tussen de 5 en 35 jaar.

Tijdens de Bosnische oorlog werden in juli '95 in één week tijd tot achtduizend Bosnische moslims (jongens en mannen) vermoord door het Bosnisch-Servische leger. Nochtans werd het gebied beschermd door blauwhelmen van de Verenigde Naties.

De zaak is één van de grootste die het Joegoslavië Tribunaal tot nu toe behandeld heeft. Beide mannen werd schuldig bevonden aan genocide, uitroeiing, moord en vervolging.

Volgens de rechtbank begon de wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking die eindigde in de Srebenica-slachtpartij op bevel van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Hij staat ook terecht voor het Tribunaal.

Het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag heeft donderdag twee Bosnische Serviërs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens genocide tijdens de slachtpartij in Srebenica in 1995.Vujadin Popovic ( 53) en Ljubisa Beara (70) waren twee van de in totaal zeven hogere officieren die terechtstonden. De vijf anderen kregen celstraffen tussen de 5 en 35 jaar.Tijdens de Bosnische oorlog werden in juli '95 in één week tijd tot achtduizend Bosnische moslims (jongens en mannen) vermoord door het Bosnisch-Servische leger. Nochtans werd het gebied beschermd door blauwhelmen van de Verenigde Naties.De zaak is één van de grootste die het Joegoslavië Tribunaal tot nu toe behandeld heeft. Beide mannen werd schuldig bevonden aan genocide, uitroeiing, moord en vervolging.Volgens de rechtbank begon de wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking die eindigde in de Srebenica-slachtpartij op bevel van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Hij staat ook terecht voor het Tribunaal.