De rechtbank in Amsterdam heeft Willem Holleeder donderdag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens het geven van opdrachten voor vijf liquidaties een geval van doodslag, tussen 2002 en 2006.

De rechtbank acht alle beschuldigingen tegen Holleeder bewezen en noemde hem een man die 'gewetenloos en onverschillig beschikte over leven en dood'.

De rechtbank verklaarde ook bewezen dat Holleeder (61) een voorname rol heeft gespeeld in een misdaadorganisatie, samen met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. De bende had het uit de weg ruimen van mensen tot doel.

Heineken

Holleeder, in 1983 de ontvoerder van biermagnaat Freddy Heineken en daardoor ook internationaal bekend, heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken heeft.

Uw leven werd bepaald door geldzucht, machtslust en gewelddadigheden.

Zijn advocaten hadden vrijspraak bepleit, omdat volgens hem bewijs ontbreekt. Maar volgens de rechtbank doemt uit het enorme onderzoek het beeld op van een man met wie het 'van kwaad tot erger' ging. 'U was een crimineel die omging met andere criminelen en leefde in een criminele wereld. Uw leven werd bepaald door geldzucht, machtslust en gewelddadigheden.'

Volgens de rechtbank kon Holleeder, in voorarrest sinds december 2014, lang buiten schot blijven omdat hij als opdrachtgever voor moorden afstand hield tot de uitvoerders en 'angst zaaide en misinformatie verspreidde'.

De rechtbank noemde het verder 'verontrustend' hoe Holleeder 'met excessief geweld' zaken naar zijn hand kon zetten en zo kon doordringen tot de bovenwereld. Kroongetuigen in de spectaculaire rechtszaak waren onder meer de twee zussen van Holleeder. Zij hadden jarenlang gesprekken afgeluisterd en opnames daarvan aan het parket doorgespeeld. Zus Astrid heeft over haar broer een internationale bestseller geschreven die ook verfilmd werd.

De veroordeelde, die al meer dan 35 jaar een topcrimineel is, gaat in beroep. Zijn advocaat Sander Janssen ziet daar nog 'mogelijkheden en kansen', liet hij na afloop van het vonnis weten.

De rechtbank in Amsterdam heeft Willem Holleeder donderdag conform de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens het geven van opdrachten voor vijf liquidaties een geval van doodslag, tussen 2002 en 2006. De rechtbank acht alle beschuldigingen tegen Holleeder bewezen en noemde hem een man die 'gewetenloos en onverschillig beschikte over leven en dood'. De rechtbank verklaarde ook bewezen dat Holleeder (61) een voorname rol heeft gespeeld in een misdaadorganisatie, samen met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis. De bende had het uit de weg ruimen van mensen tot doel. HeinekenHolleeder, in 1983 de ontvoerder van biermagnaat Freddy Heineken en daardoor ook internationaal bekend, heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken heeft. Zijn advocaten hadden vrijspraak bepleit, omdat volgens hem bewijs ontbreekt. Maar volgens de rechtbank doemt uit het enorme onderzoek het beeld op van een man met wie het 'van kwaad tot erger' ging. 'U was een crimineel die omging met andere criminelen en leefde in een criminele wereld. Uw leven werd bepaald door geldzucht, machtslust en gewelddadigheden.' Volgens de rechtbank kon Holleeder, in voorarrest sinds december 2014, lang buiten schot blijven omdat hij als opdrachtgever voor moorden afstand hield tot de uitvoerders en 'angst zaaide en misinformatie verspreidde'. De rechtbank noemde het verder 'verontrustend' hoe Holleeder 'met excessief geweld' zaken naar zijn hand kon zetten en zo kon doordringen tot de bovenwereld. Kroongetuigen in de spectaculaire rechtszaak waren onder meer de twee zussen van Holleeder. Zij hadden jarenlang gesprekken afgeluisterd en opnames daarvan aan het parket doorgespeeld. Zus Astrid heeft over haar broer een internationale bestseller geschreven die ook verfilmd werd. De veroordeelde, die al meer dan 35 jaar een topcrimineel is, gaat in beroep. Zijn advocaat Sander Janssen ziet daar nog 'mogelijkheden en kansen', liet hij na afloop van het vonnis weten.