Scott Roeder heeft levenslang gekregen voor de moord op de prominente Amerikaanse abortusarts George Tiller vorig jaar in de stad Wichita in de staat Kansas.

De rechtbank in Kansas oordeelde dat Roeder pas kans maakt op vervroegde vrijlating binnen vijftig jaar. Aangezien de moordenaar al 52 is, is de kans klein dat hij vervroegd vrijkomt.

"Wichita is een veel veiligere plaats voor ongeboren baby's zonder George Tiller", zei Roeder die geen spijt heeft van zijn daden. Tijdens het proces gaf Roeder ook toe dat hij Tiller al maandenlang voor de moord stalkte.

De advocaat van de familie Tiller noemde de moord "een daad van terrorisme tegen een toegewijd familieman die sterk geloofde in de rechten van de vrouw".

Protesten

Roeder had de abortusarts vorig jaar in koelen bloede vermoord en werd daarvoor in januari door het gerecht schuldig bevonden.

De 67-jarige Tiller stond aan het hoofd van één van de drie klinieken in de Verenigde Staten die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsonderbreking in een vergevorderd stadium. Hij was jarenlang het voorwerp van zowel vreedzame als gewelddadige protesten van abortustegenstanders.

Zo was zijn ziekenhuis in 1986 het doelwit van een bomaanval en in 1993 overleefde Tiller een aanslag op zijn leven.

De moord deed het debat over abortus weer oplaaien in de VS. Volgens Roeder is de staat en zijn abortuswetgeving de uiteindelijke schuldige van de moord op Tiller.

Scott Roeder heeft levenslang gekregen voor de moord op de prominente Amerikaanse abortusarts George Tiller vorig jaar in de stad Wichita in de staat Kansas. De rechtbank in Kansas oordeelde dat Roeder pas kans maakt op vervroegde vrijlating binnen vijftig jaar. Aangezien de moordenaar al 52 is, is de kans klein dat hij vervroegd vrijkomt. "Wichita is een veel veiligere plaats voor ongeboren baby's zonder George Tiller", zei Roeder die geen spijt heeft van zijn daden. Tijdens het proces gaf Roeder ook toe dat hij Tiller al maandenlang voor de moord stalkte. De advocaat van de familie Tiller noemde de moord "een daad van terrorisme tegen een toegewijd familieman die sterk geloofde in de rechten van de vrouw". Protesten Roeder had de abortusarts vorig jaar in koelen bloede vermoord en werd daarvoor in januari door het gerecht schuldig bevonden. De 67-jarige Tiller stond aan het hoofd van één van de drie klinieken in de Verenigde Staten die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsonderbreking in een vergevorderd stadium. Hij was jarenlang het voorwerp van zowel vreedzame als gewelddadige protesten van abortustegenstanders. Zo was zijn ziekenhuis in 1986 het doelwit van een bomaanval en in 1993 overleefde Tiller een aanslag op zijn leven. De moord deed het debat over abortus weer oplaaien in de VS. Volgens Roeder is de staat en zijn abortuswetgeving de uiteindelijke schuldige van de moord op Tiller.