Letterlijk: de overwinningsspeech van Donald Trump

Donald Trump © Reuters

Donald Trump sprak rond woensdagochtend 9 uur Belgische tijd zijn aanhangers toe als president-elect van de Verenigde Staten. Lees zijn letterlijke toespraak, waarin hij Mike Pence enkel op het allerlaatste bedankt.

Dank u. Dank u, allemaal. Sorry om jullie te laten wachten. Ingewikkelde zaken, ingewikkeld. Bijzonder bedankt.

Ik ontving net een telefoon van minister Clinton. Zij feliciteerde ons. Het gaat over ons. Over onze overwinning, en ik feliciteerde haar en haar familie voor de heel, heel felbevochten campagne.

Ik bedoel dat ze hard gevochten heeft. Hillary heeft heel lang en heel hard gewerkt gedurende een lange periode and we zijn haar veel dankbaarheid verschuldigd voor haar diensten voor ons land.

‘Nu is het tijd voor Amerika om de wonden van verdeling te verbinden, samen te komen. Aan alle Republikeinen en Democraten en onafhankelijken in heel het land zeg ik dat het tijd is om samen te komen als één verenigd volk’

Ik meen dat oprecht. Nu is het tijd voor Amerika om de wonden van verdeling te verbinden, samen te komen. Aan alle Republikeinen en Democraten en onafhankelijken in heel het land zeg ik dat het tijd is om samen te komen als één verenigd volk.

Het is tijd, Ik zweer aan elke burger van ons land dat ik de president zal zijn van alle Amerikanen, en dat is zo belangrijk voor mij. Voor hen die ervoor kozen om mij in het verleden niet te steun – dat zijn er wel een paar – ik reik de hand naar u voor uw steun en hulp, zodat we samen kunnen werken en ons grootse land kunnen verenigen. Zoals ik va het begin zei, onze campagne was geen campagne, maar eerder een ongelooflijke en grootse beweging, samengesteld uit miljoenen hardwerkende mannen en vrouwen die van hun land houden en een betere, mooiere toekomst willen voor henzelf en hun familie.

Het is een beweging, samengesteld uit Amerikanen van alle rassen, religies, achtergronden en geloven, die van onze regering verwachten dat ze de mensen dient, en de mensen dienen zal ze.

Al samenwerkend zullen we aan de dringende taak beginnen om onze natie terug op te bouwen en de de Amerikaanse droom te vrnieuwen. Ik heb mijn hele leven doorgebracht in de zakenwereld, kijkend naar het onbenutte potentieel in projecten en mensen overal ter wereld.

‘We gaan onze infrastructuur opnieuw opbouwen, wat iets ongeëvenaards zal worden. We zullen miljoenen mensen aan het werk zetten’

Dat is wat ik nu wil voor ons land. Ongelooflijk potentieel. Ik heb ons land zo goed gekend. Ongelooflijk potentieel. Het zal iets moois worden. Elke Amerikaan zal de kans hebben om zijn volste potentieel te realiseren. De vergeten mannen en vrouwen zullen niet langer worden vergeten.

We zullen onze steden repareren en onze snelwegen, bruggen, tunnels, luchthavens, scholen en ziekenhuizen opnieuw opbouwen. We gaan onze infrastructuur opnieuw opbouwen, wat iets ongeëvenaards zal worden. We zullen miljoenen mensen aan het werk zetten. We zullen eindelijk voor onze grote veteranen zorgen die zo trouw zijn geweest. In deze 18 maanden durende reis heb ik er zoveel leren kennen. De tijd die ik met hen doorbracht tijdens deze campagne was mij een grote eer. Onze veteranen zijn ongelooflijk. We zullen een project opzetten va nationale groei en vernieuwing.

Ik zal de creatieve talenten van onze mensen inzetten. We zullen een oproep doen aan de besten onder hen om hun ongelooflijke talent in te zetten voor het welzijn van ons allen. Het gaat gebeuren. We hebben een groot economisch plan. We verdubbelen onze groei en hebben de sterkste economie van de wereld. Tegelijk willen we met alle andere naties samenwerken die met ons willen samenwerken. We zullen sterke banden met hen hebben. We verwachte sterke, sterke banden. Geen droom is te groot, geen uitdaging is te groot. Niets dat we willen voor onze toekomst is buiten bereik.

Ik wil de wereldgemeenschap vertellen dat, hoewel we de belangen van Amerika altijd eerst zetten, zullen we fair omgaan met iedereen. Alle mensen en alle andere landen’

Amerika zal met niets minder tevreden zijn dan het beste. We moeten de bestemming van ons land opnieuw claimen en groots en gedurfd dromen. We moeten dat doen. We gaan dromen van zaken voor ons land, en mooie dingen en opnieuw succesvolle dingen.

Ik wil de wereldgemeenschap vertellen dat, hoewel we de belangen van Amerika altijd eerst zetten, zullen we fair omgaan met iedereen. Alle mensen en alle andere landen. We zullen gemeenschappelijke gronden zoeken, geen vijandigheid, maar partnerschap, geen conflict.

En nu wil ik graag van dit moment gebruik maken om enkele mensen te bedanken die mij hiermee hebben geholpen, met wat ze vannacht een heel, heel historische overwinning noemen. Eerst wil ik mijn ouders bedanken, van wie ik weet dat ze nu neerkijken op mij. Schitterende mensen. Ik heb zo veel van hen geleerd. Ze waren in elk opzicht wonderbaarlijk. Het waren echt schitterende ouders. Ik wil ook mijn zussen bedanken, Marianne en Elizabeth, die hier vanavond bij ons zijn. Waar zijn ze? Ze zijn hier ergens. Ze zijn heel verlegen. En mijn broer Robert, mijn goede vriend. Waar is Robert? Waar is Robert? Mijn broer Robert, ze zouden op het podium moeten staan maar het is ok. Ze zijn schitterend.

En ook mijn broer Fred, schitterende kerel. Fantastische kerel. Fantastische familie. Ik ben een gelukzak. Schtterende broers, zusters, ongeloofljk goede ouders. Aan Melania en Don en Ivanka en Eric en Tiffany en Barron (zijn vrouw en kinderen, nvdr), ik hou van jullie en dank jullie en speciaal om mij bij te staan in al die uren. Dit was hard.

Trump bedankt verder nog gouverneur Chris Christie (‘de eerste man, de eerste senator, de eerste burgemeester’), senator Jeff Sessions (‘Een schitterende man’), Ben Carson, Mike Huckabee, generaal Mike Flynn – ooit in de running als zijn kandidaat-vicepresident – en Reince Priebus, de topman van de Republikeinen (een ster, hij is echt de hardst werkende man). Enkel op het einde volgde een tussen neus en lippen gemompelde dankuwel voor running mate Mike Pence.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content