Letse president waarschuwt dat Russische zege voorbeeld voor China kan zijn

Egils Levits © Getty Images

De president van Letland, Egils Levits, waarschuwt dat China een mogelijke overwinning van Rusland in Oekraïne als voorbeeld voor eigen aanvallen zou kunnen beschouwen.

‘China volgt de uitkomst van de oorlog in Oekraïne’, zei Levits donderdag, op de NAVO-top in Madrid. ‘Als Rusland wint, zou dat een stimulans zijn voor China om iets gelijkaardig te doen’ in de regio van de Indische en de Stille Oceaan, klonk het. Volgens de president moet men bewust zijn van het gevaar. ‘Dat betekent dat we Oekraïne moeten helpen de oorlog te winnen.’

Mogelijk wijst Levits met zijn waarschuwing op de militaire activiteiten van China rond Taiwan. Peking beschouwt Taiwan, dat zich in 1949 afsplitste van het vasteland, als een afvallige provincie en niet als een onafhankelijke staat. Onlangs had de Amerikaanse president Joe Biden Peking gewaarschuwd voor een aanval op Taiwan, met een ongewoon duidelijke toezegging van militaire bijstand.

Op de NAVO-top is woensdag een nieuw strategisch concept uit de bus gekomen. De staatshoofden en regeringsleiders gingen ermee akkoord om daarin voor het eerst China te vermelden. Peking daagt ‘onze belangen, veiligheid en waarden’ uit, staat er.

Partner Content