De Letse president Valdis Zatlers heeft zaterdag in een emotionele live televisieboodschap gevraagd het nationale parlement te ontbinden, iets meer dan zeven maanden nadat er parlementsverkiezingen plaatsvonden in het land. In lijn met de Letse grondwet moet er nu in een volgende stap een nationaal referendum opgezet worden.

De bevolking aan zet

Volgens Zatlers is de tijd gekomen de politieke manipulaties "definitief een halt toe te roepen". De huidige legislatuur wordt gekenmerkt door "leugens en een sfeer van straffeloosheid", zo lichtte de president zijn vraag tot parlementsontbinding toe. Als de bevolking in het referendum de vraag van de president volgt, zal het parlement worden ontbonden. Als de Letse bevolking zich verzet tegen Zatlers initiatief, zal hij moeten opstappen.

Constitutionele crisis

Zatlers vraag tot parlementsontbinding volgt op een reeks van invallen door anti-corruptieambtenaren eerder deze week bij politici en zakenlui die gekend staan als de "oligarchen" van Letland. De zet van Zatlers dreigt de Baltische staat in een constitutionele crisis te storten, nu het Letse parlement aan de vooravond staat van het herverkiezen van een nieuwe president op 2 juni.

Zatlers' mandaat loopt af op 7 juni. Hij is een van de twee kandidaten voor het nieuwe presidentschap. Zatler is arts van opleiding. Hij trok als dokter nog naar Tsjernobyl enkele weken na de kernramp in 1986. Op 31 mei 2007 won hij de presidentsverkiezingen. Letland is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. (Belga/INM)

De Letse president Valdis Zatlers heeft zaterdag in een emotionele live televisieboodschap gevraagd het nationale parlement te ontbinden, iets meer dan zeven maanden nadat er parlementsverkiezingen plaatsvonden in het land. In lijn met de Letse grondwet moet er nu in een volgende stap een nationaal referendum opgezet worden. De bevolking aan zet Volgens Zatlers is de tijd gekomen de politieke manipulaties "definitief een halt toe te roepen". De huidige legislatuur wordt gekenmerkt door "leugens en een sfeer van straffeloosheid", zo lichtte de president zijn vraag tot parlementsontbinding toe. Als de bevolking in het referendum de vraag van de president volgt, zal het parlement worden ontbonden. Als de Letse bevolking zich verzet tegen Zatlers initiatief, zal hij moeten opstappen. Constitutionele crisis Zatlers vraag tot parlementsontbinding volgt op een reeks van invallen door anti-corruptieambtenaren eerder deze week bij politici en zakenlui die gekend staan als de "oligarchen" van Letland. De zet van Zatlers dreigt de Baltische staat in een constitutionele crisis te storten, nu het Letse parlement aan de vooravond staat van het herverkiezen van een nieuwe president op 2 juni. Zatlers' mandaat loopt af op 7 juni. Hij is een van de twee kandidaten voor het nieuwe presidentschap. Zatler is arts van opleiding. Hij trok als dokter nog naar Tsjernobyl enkele weken na de kernramp in 1986. Op 31 mei 2007 won hij de presidentsverkiezingen. Letland is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. (Belga/INM)