Letland kan op 1 januari 2014 toetreden tot eurozone

© AFP

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben het licht op groen gezet voor de toetreding van Letland tot de eurozone. De Baltische staat wordt op 1 januari 2014 het achttiende EU-land waar met de eenheidsmunt wordt betaald en neemt afscheid van de lats. Belgisch minister van Financiën Koen Geens (CD&V) onthaalt de uitbreiding van de eurozone positief.

De Letten kregen eerder al goede rapporten van de andere Europese instellingen. Op de Eurogroep eind vorige maand slaagden ze erin de laatste twijfels weg te werken. Er waren zorgen over de houdbaarbeid van de overheidsfinanciën op lange termijn en de grote hoeveelheid buitenlands geld bij de Letse banken, maar Riga beloofde ook na zijn toetreding de teugels niet te zullen vieren.

Ook al zou maar een derde van de twee miljoen inwoners van de Letland voorstander zijn van de invoering van de euro, hoopt de regering dat de Letse economie er een stevige boost door zal krijgen. Een vastgoedcrisis en de wereldwijde financiële crisis brachten het land in 2008 in zware economische problemen. Letland had een noodlening van 7,5 miljard euro van de EU en het IMF nodig om het hoofd boven water te houden.

Sterkste economische groeier in EU

Intussen tekent het land voor de grootste economische groei in de EU en voor erg lage schuld- en tekortcijfers. Toch, zo waarschuwt de EU, is inflatie er een reëel risico. Op een persconferentie, na de formele beslissing van de ministerraad, veegde de Letse minister van Financiën Andris Vilks die waarschuwing van tafel.
Volgens zijn ministerie en de Letse centrale bank zal de inflatie in 2014 schommelen tussen 2 en 2,5 procent, zei hij.

Eerste minister Valdis Dombrovskis toonde zich zeer opgetogen over de beslissing. “Enkele jaren geleden werd nog gesproken over de desintegratie van de eurozone, nu zien we dat de zone nog uitbreidt”, klonk het optimistisch.

Voor Letland betekent de toetreding onder meer dat er geen conversiekosten meer betaald zullen moeten worden door bedrijven die hun lats de hele tijd in euro moeten omzetten en omgekeerd, verduidelijkte Dombrovskis. “Ook voor buitenlandse investeerders zal het goedkoper werken worden.”

Geens: ‘Desintegratie eurozone is nooit optie geweest’

Belgisch minister van Financiën Koen Geens (CD&V) noemt de uitbreiding van de eurozone naar achttien lidstaten “een duidelijk signaal” van de vitaliteit van de eurozone, “maar het wijst er ook op dat de publieke opinie de situatie verkeerd gelezen heeft”. “Desintegratie is nooit een optie geweest.” De eurozone, zegt Geens, “is een schild”. “Ook voor België betekent het een inperking van de nationale soevereiniteit, maar ze zorgt wel voor een sterkere concurrentiepositie in een concurrentiële
wereld.” De eurolanden die de voorbije jaren in de problemen zijn gekomen, “zouden die problemen ook gekend hebben als ze geen lid waren geweest”, aldus nog Geens. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content