Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een wet die het mogelijk maakt om de aluminiumfabriek waar vorige week honderduizendenden kubieke meters giftig slib uit een reservoir liep te nationaliseren.

Het Hongaarse parlement keurde de wet in recordtempo goed, met slachts één tegenstem en 13 onthoudingen. Het bedrijf zal worden geleid door een regeringscommissaris.

Maandag werd Zoltan Bakonyi, de algemeen directeur van de aluminiumfabriek, aangehouden. HIj zal worden verhoord over zijn rol in de milieuvervuiling.

Nieuwe dam

Op 4 oktober brak een dam in het resevoir waar giftig slob werd bewaard. Naar schatting een miljoen kubieke meter slib lekte weg. Omdat gevreesd werd voor een nieuwe dambreuk werd begonnen met de bouw van een nieuwe dam om een mogelijk tweede gifstroom tegen te houden.

Het gaat om een dam van 1.500 meter lang, 30 meter breed en 4 meter hoog. Ze is in eerste instantie bedoeld om de inwoners van het nabijgelegen Kolontar te beschermen. De achthonderd inwoners werden tijdens het weekeinde geëvacueerd en mogen ten vroegste vrijdag weer naar huis.

Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een wet die het mogelijk maakt om de aluminiumfabriek waar vorige week honderduizendenden kubieke meters giftig slib uit een reservoir liep te nationaliseren. Het Hongaarse parlement keurde de wet in recordtempo goed, met slachts één tegenstem en 13 onthoudingen. Het bedrijf zal worden geleid door een regeringscommissaris. Maandag werd Zoltan Bakonyi, de algemeen directeur van de aluminiumfabriek, aangehouden. HIj zal worden verhoord over zijn rol in de milieuvervuiling.Nieuwe damOp 4 oktober brak een dam in het resevoir waar giftig slob werd bewaard. Naar schatting een miljoen kubieke meter slib lekte weg. Omdat gevreesd werd voor een nieuwe dambreuk werd begonnen met de bouw van een nieuwe dam om een mogelijk tweede gifstroom tegen te houden. Het gaat om een dam van 1.500 meter lang, 30 meter breed en 4 meter hoog. Ze is in eerste instantie bedoeld om de inwoners van het nabijgelegen Kolontar te beschermen. De achthonderd inwoners werden tijdens het weekeinde geëvacueerd en mogen ten vroegste vrijdag weer naar huis.