'We zijn het eens geworden over de hervatting van de lucht- en scheepvaart, het vrij verkeer van mensen tussen onze twee landen en de heropening van de ambassades', verklaarde Ethiopisch premier Abiy Ahmed na gesprekken in de Eritrese hoofdstad met Eritrees president Issaias Afwerki.

De twee omhelsden elkaar verschillende keren tijdens de ontmoeting in Asmara en er werd veel gelachen. De twee werden omringd door een zingende en dansende menigte. Na de ontmoeting trokken de twee leiders in een parade rond de stad, waar ze werden opgewacht door mensen met t-shirts met hun foto erop. In de straten wapperen overal Ethiopische en Eritrese vlaggen.

We kunnen nu twee decennia van wantrouwen achter ons laten en een nieuwe weg inslaan.

Stafchef premier Ethiopië

De historische ontmoeting is de eerste sinds het einde van een grensoorlog waarbij tussen 1998 en 2000 tienduizenden mensen om het leven kwamen. Tot 1993 was Eritrea een deel van Ethiopië, tot het land na een referendum zijn onafhankelijkheid uitriep.

De relatie tussen beide landen bleef gespannen nadat Ethiopië weigerde om het zogenaamde vredesakkoord van Algiers te aanvaarden. In het akkoord was opgenomen dat het land de controle moest afgeven over belangrijke grensregio's.

De ongeziene toenadering tussen beide landen ging in juni van start, toen de nieuwe reformistische premier van Ethiopië aankondigde dat zijn land het akkoord uit 2000 wel volledig zou aanvaarden.

De stafchef van de premier tweette dat het bezoek tot doel heeft om 'de inspanningen uit te breiden om duurzame vrede te brengen tussen het volk van Ethiopië en dat van Eritrea'. 'Onze twee landen delen een ongeziene geschiedenis en band. We kunnen nu twee decennia van wantrouwen achter ons laten en een nieuwe weg inslaan', aldus de stafchef.

'We zijn het eens geworden over de hervatting van de lucht- en scheepvaart, het vrij verkeer van mensen tussen onze twee landen en de heropening van de ambassades', verklaarde Ethiopisch premier Abiy Ahmed na gesprekken in de Eritrese hoofdstad met Eritrees president Issaias Afwerki.De twee omhelsden elkaar verschillende keren tijdens de ontmoeting in Asmara en er werd veel gelachen. De twee werden omringd door een zingende en dansende menigte. Na de ontmoeting trokken de twee leiders in een parade rond de stad, waar ze werden opgewacht door mensen met t-shirts met hun foto erop. In de straten wapperen overal Ethiopische en Eritrese vlaggen.De historische ontmoeting is de eerste sinds het einde van een grensoorlog waarbij tussen 1998 en 2000 tienduizenden mensen om het leven kwamen. Tot 1993 was Eritrea een deel van Ethiopië, tot het land na een referendum zijn onafhankelijkheid uitriep.De relatie tussen beide landen bleef gespannen nadat Ethiopië weigerde om het zogenaamde vredesakkoord van Algiers te aanvaarden. In het akkoord was opgenomen dat het land de controle moest afgeven over belangrijke grensregio's.De ongeziene toenadering tussen beide landen ging in juni van start, toen de nieuwe reformistische premier van Ethiopië aankondigde dat zijn land het akkoord uit 2000 wel volledig zou aanvaarden.De stafchef van de premier tweette dat het bezoek tot doel heeft om 'de inspanningen uit te breiden om duurzame vrede te brengen tussen het volk van Ethiopië en dat van Eritrea'. 'Onze twee landen delen een ongeziene geschiedenis en band. We kunnen nu twee decennia van wantrouwen achter ons laten en een nieuwe weg inslaan', aldus de stafchef.