De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh en de Marokkaanse koning Mohammed VI hebben donderdag elk een herziening van de grondwet in hun land aangekondigd. In beide landen werd de voorbije weken hevig geprotesteerd tegen het bewind.

In een toespraak die live op televisie werd uitgezonden beloofde Saleh dat er nog dit jaar een referendum komt over een nieuwe grondwet. Die moet de weg vrijmaken voor het parlementair systeem dat de oppositie eist.

Tegen het regime van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, wordt reeds wekenlang betoogd. Sinds het begin van de protestbeweging zijn volgens Amnesty International al circa 30 mensen om het leven gekomen.

Saleh beloofde eerder al dat hij zich na zijn huidige ambtstermijn, die in 2013 afloopt, niet herkiesbaar zou stellen, maar daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Voor vrijdag is een nieuwe massabetoging aangekondigd in de hoofdstad Sanaa.

Marokko

In zíjn eerste toespraak sinds de betogingen in Marokko op 20 februari beloofde Mohammed VI een "globale constitutionele hervorming", die gevolgd zal worden door een referendum. Hij kondigde de oprichting van een commissie voor de herziening van de grondwet aan.

De oppositie in Marokko wil dat de koning een deel van zijn macht overdraagt aan een nieuw verkozen regering.

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh en de Marokkaanse koning Mohammed VI hebben donderdag elk een herziening van de grondwet in hun land aangekondigd. In beide landen werd de voorbije weken hevig geprotesteerd tegen het bewind. In een toespraak die live op televisie werd uitgezonden beloofde Saleh dat er nog dit jaar een referendum komt over een nieuwe grondwet. Die moet de weg vrijmaken voor het parlementair systeem dat de oppositie eist. Tegen het regime van Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, wordt reeds wekenlang betoogd. Sinds het begin van de protestbeweging zijn volgens Amnesty International al circa 30 mensen om het leven gekomen. Saleh beloofde eerder al dat hij zich na zijn huidige ambtstermijn, die in 2013 afloopt, niet herkiesbaar zou stellen, maar daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Voor vrijdag is een nieuwe massabetoging aangekondigd in de hoofdstad Sanaa. Marokko In zíjn eerste toespraak sinds de betogingen in Marokko op 20 februari beloofde Mohammed VI een "globale constitutionele hervorming", die gevolgd zal worden door een referendum. Hij kondigde de oprichting van een commissie voor de herziening van de grondwet aan. De oppositie in Marokko wil dat de koning een deel van zijn macht overdraagt aan een nieuw verkozen regering.