Nieuwe premier Sri Lanka ingezworen

Dinesh Gunawardena (r.) op 22 juli 2022. © Getty Images

In Sri Lanka heeft de nieuwe premier vrijdag de eed afgelegd, enkele uren nadat soldaten en politie een protestkamp in Colombo hadden geruimd.

Dinesh Gunawardena, lid van de regeringspartij Volksfront, legde de eed af voor president Ranil Wickremesinghe. Tijdens de ceremonie waren heel wat ordehandhavers ontplooid. 

Sinds april kampeerden antiregeringsmanifestanten aan het presidentieel paleis, om de toegang tot het paleis te blokkeren. De activisten hadden aangekondigd dat ze er zouden vertrekken na de eedaflegging van de president Ranil Wickremesinghe op donderdag, en dat ze ten laatste tegen vrijdagnamiddag weg zouden zijn.

Honderden soldaten en politieagenten kwamen donderdagavond laat het kamp ontruimen. Ze gooiden barricades om en begonnen tenten af te breken. 

Als gevolg van de massale protesten te midden van een zware economische crisis nam vorig president Gotabaya Rajapaksa ontslag en ontvluchtte hij het land. Wickremesinghe, tot dan premier, nam over als waarnemend president.

Woensdag bevestigde het parlement hem definitief als nieuwe staatshoofd, donderdag volgde de eedaflegging, waarbij de president zei een regering van nationale eenheid te willen vormen.

Partner Content