Legendarisch schip Endurance van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton gevonden nabij Antartica

De Endurance tijdens de expeditie in het ijs van Antarctica © iStock

Wetenschappers hebben in de zuidelijke Atlantische Oceaan nabij Antartica de Endurance ontdekt, het schip van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Dat schip werd 107 jaar geleden door het ijs geplet voor de kust van Antarctica.

De Endurance vertrok eind 1914 vanop het Britse eiland Zuid-Georgië, in de zuidelijke Atlantische Oceaan, voor de Trans-Arctische Expeditie. Shackleton wilde als eerste Antarctica over het land oversteken, van de Weddellzee naar de Rosszee, via de Zuidpool. Maar in januari 1915 raakte het schip vast in het ijs in de Weddellzee. Maandenlang zat het schip gevangen, maar het bezweek uiteindelijk aan de druk van het ijs en zonk in november 1915.

Een Zuid-Afrikaanse ijsbreker vertrok in februari van dit jaar voor een expeditie met als doel het wrak terug te vinden. Wetenschappers vonden het afgelopen weekend eindelijk terug in de Weddellzee. Dat melden diverse buitenlandse media, waaronder de BBC, woensdagochtend. Het ligt 3 km diep in het water en op videobeelden die de expeditie kon maken, is te zien dat het wark nog redelijk intact is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content