De regionale verkiezingen in Abruzzo, een kleine bergachtige regio ten oosten van hoofdstad Rome, zijn de eerste waarin de Lega en de Vijfsterrenbeweging het tegen elkaar opnemen sinds ze in juni samen in de Italiaanse regering zitten. Zoals voorspeld haalde rechts het.

De partij van minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini is de grote winnaar: Marco Marsilio, de door de Lega gesteunde kandidaat, kreeg volgens de voorlopige resultaten bijna 50 procent van de kiezers achter zich en wordt zo hoogstwaarschijnlijk de nieuwe gouverneur. Meer dan 90 procent van de stemmen is al geteld. Marsilio is lid van de 'Broeders van Italië', een extreemrechtse partij die in Abruzzo een alliantie vormt met de conservatieve Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi en de Lega. Links kreeg zondag klappen in Abruzzo.

De kandidate van de links-populistische Vijfsterrenbeweging Sara Marcozzi eindigde met ongeveer 20 procent van de stemmen op de derde plaats. Bij de nationale parlementsverkiezingen van vorig jaar kon de partij nog bijna dubbel zoveel kiezers overtuigen in Abruzzo. De centrumlinkse kandidaat Giovanni Legnini haalde iets meer dan 30 procent van de stemmen en eindigt zo tweede.

Vicepremier Salvini reageerde al tevreden op Twitter: 'Bedankt Abruzzo, bedankt Italië'. De regionale verkiezingen gelden als een eerste graadmeter voor de Europese verkiezingen in mei.

De regionale verkiezingen in Abruzzo, een kleine bergachtige regio ten oosten van hoofdstad Rome, zijn de eerste waarin de Lega en de Vijfsterrenbeweging het tegen elkaar opnemen sinds ze in juni samen in de Italiaanse regering zitten. Zoals voorspeld haalde rechts het. De partij van minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini is de grote winnaar: Marco Marsilio, de door de Lega gesteunde kandidaat, kreeg volgens de voorlopige resultaten bijna 50 procent van de kiezers achter zich en wordt zo hoogstwaarschijnlijk de nieuwe gouverneur. Meer dan 90 procent van de stemmen is al geteld. Marsilio is lid van de 'Broeders van Italië', een extreemrechtse partij die in Abruzzo een alliantie vormt met de conservatieve Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi en de Lega. Links kreeg zondag klappen in Abruzzo. De kandidate van de links-populistische Vijfsterrenbeweging Sara Marcozzi eindigde met ongeveer 20 procent van de stemmen op de derde plaats. Bij de nationale parlementsverkiezingen van vorig jaar kon de partij nog bijna dubbel zoveel kiezers overtuigen in Abruzzo. De centrumlinkse kandidaat Giovanni Legnini haalde iets meer dan 30 procent van de stemmen en eindigt zo tweede. Vicepremier Salvini reageerde al tevreden op Twitter: 'Bedankt Abruzzo, bedankt Italië'. De regionale verkiezingen gelden als een eerste graadmeter voor de Europese verkiezingen in mei.