Le Pen wint hoogste aantal stemmen ooit voor Front National

© reuters

De extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen heeft zondag haar partij Front National aan een historisch hoog aantal stemmen geholpen. Met 89 procent van de stemmen geteld kreeg Le Pen 7,4 miljoen stemmen achter haar naam, wat nu al ruim boven het vorige record van de partij ligt. Bij de regionale verkiezingen van 2015 kreeg de partij in totaal 6,8 miljoen stemmen.

Volgens de voorlopige resultaten op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken, eindigt de centrumkandidaat Emmanuel Macron op de eerste plaats zondag, met 23,49 procent van de stemmen (7,9 miljoen stemmen), Le Pen haalt momenteel 22,42 procent.

Volgens peilingen zou Macron in de tweede ronde op 7 mei een veel ruimere overwinning boeken, van meer dan 60 procent. In 2002, toen Jean-Marie Le Pen de tweede ronde haalde van de presidentsverkiezingen, kreeg hij in de eerste ronde 4,8 miljoen stemmen achter zijn naam, en in de tweede ronde 5,5 miljoen. De rechtse kandidaat Jacques Chirac haalde het toen met 82 procent van Le Pen in de tweede ronde.

Vader Le Pen zei zondagavond tijdens een interview met BFMTV dat hij destijds “als kandidaat veel meer verdeeldheid zaaide” dan zijn dochter, en dat de resultaten van 2002 dus niet te vergelijken zijn met die van zondag. “En ik denk dat de Fransen uitkijken naar het feit dat ze de mogelijkheid hebben om van haar de president te maken, in plaats van een mysterieuze kandidaat te verkiezen, een vroegere socialistische minister die dat op een handige manier heeft verstopt, en gemaskerd en met een glimlach vooruit gaat.”

Partner Content