Dochterlief Marine wees de 88-jarige de uitgang na aanhoudende racistische uitspraken. Marine Le Pen, die sinds 2011 de partij leidt, wil net het imago van de partij 'zachter' maken - al blijft het discours tegen migranten gericht. De rechtbank bevestigde nu die uitsluiting, maar oordeelde anderzijds dat dit hem niet de titel van erevoorzitter kost. Bijgevolg 'zal hij als lid van rechtswege opgeroepen moeten worden voor alle instanties' van de partij.

Hij mag deelnemen aan de vergadering van alle leidinggevende instanties van het FN, op straffe van een dwangsom van 2.000 per vastgestelde inbreuk, zo leest het vonnis. Voorts moet het FN 15.000 euro schadevergoeding aan vader le Pen betalen. Le Pens advocaat Frédéric Joachim reageerde tevreden: de uitsluiting van het lidmaatschap 'is niet van belang en het enige dat telt, is zijn hoedanigheid van erevoorzitter'.

In april 2015 kwam het tot een definitieve breuk tussen vader en dochter toen Le Pen senior de gaskamers omschreef als een 'detail' van de Tweede Wereldoorlog. Na een gerechtelijke strijd slaagde Marin erin om hem uit de partij te zetten. Onder Marine Le Pen nam de populariteit van het FN toe. Volgens de peilingen zou ze volgend jaar de tweede ronde halen van de presidentsverkiezingen - iets waar haar vader in 2002 reeds in slaagde door socialist Jospin te wippen. (BELGA/JVL)

Dochterlief Marine wees de 88-jarige de uitgang na aanhoudende racistische uitspraken. Marine Le Pen, die sinds 2011 de partij leidt, wil net het imago van de partij 'zachter' maken - al blijft het discours tegen migranten gericht. De rechtbank bevestigde nu die uitsluiting, maar oordeelde anderzijds dat dit hem niet de titel van erevoorzitter kost. Bijgevolg 'zal hij als lid van rechtswege opgeroepen moeten worden voor alle instanties' van de partij. Hij mag deelnemen aan de vergadering van alle leidinggevende instanties van het FN, op straffe van een dwangsom van 2.000 per vastgestelde inbreuk, zo leest het vonnis. Voorts moet het FN 15.000 euro schadevergoeding aan vader le Pen betalen. Le Pens advocaat Frédéric Joachim reageerde tevreden: de uitsluiting van het lidmaatschap 'is niet van belang en het enige dat telt, is zijn hoedanigheid van erevoorzitter'. In april 2015 kwam het tot een definitieve breuk tussen vader en dochter toen Le Pen senior de gaskamers omschreef als een 'detail' van de Tweede Wereldoorlog. Na een gerechtelijke strijd slaagde Marin erin om hem uit de partij te zetten. Onder Marine Le Pen nam de populariteit van het FN toe. Volgens de peilingen zou ze volgend jaar de tweede ronde halen van de presidentsverkiezingen - iets waar haar vader in 2002 reeds in slaagde door socialist Jospin te wippen. (BELGA/JVL)