Het Europees Hof van Justitie had Marine Le Pen in juni vorig jaar al veroordeeld tot de terugbetaling van 300.000 euro aan loon voor een fictieve medewerkster, maar daar ging ze toen tegen in beroep. Nu moet de extreemrechtse politica het bedrag definitief terugbetalen.

Alles draait rond Catherine Griset, die tussen eind 2010 en begin 2016 op de loonlijst van het Europees parlement stond als medewerkster van Marine Le Pen. Alleen zou Griset niet echt als assistente van Le Pen hebben gewerkt. Volgens het Europees Hof in Luxemburg kon ze 'niet aantonen dat haar assistente effectief werk voor haar verrichte', klinkt het in de beslissing, die van vorige dinsdag dateert.

De zaak kadert in een grotere affaire waarbij ook andere leden van de partij van Le Pen, Rassemblement National (toen nog Front National), in het vizier komen. Zij zouden allemaal lonen hebben opgestreken voor waarschijnlijk fictieve medewerkers in het Europees parlement. Marine Le Pen zou dat hele systeem georganiseerd hebben, maar dat heeft ze altijd categoriek ontkend.

De RN-voorzitster blijft er ook bij dat zij en haar partijgenoten geen fictieve medewerkers hadden. Naast Griset zou Le Pen trouwens ook een bodyguard hebben aangeworven als assistent voor haar parlementaire werkzaamheden. In die zaak eist het Europees parlement ongeveer 40.000 euro terug van de Franse politica. Het Europees parlement procedeert daarvoor ook in Frankrijk zelf, wat het burgerlijke kant van de zaak betreft.

Le Pen is kandidate voor de Europese verkiezingen die donderdag van start gingen en nog tot zondag duren. Ze staat op een symbolische 78ste plaats op de lijst van haar Rassemblement National. Catherine Griset staat op de 10de plaats.

Het Europees Hof van Justitie had Marine Le Pen in juni vorig jaar al veroordeeld tot de terugbetaling van 300.000 euro aan loon voor een fictieve medewerkster, maar daar ging ze toen tegen in beroep. Nu moet de extreemrechtse politica het bedrag definitief terugbetalen. Alles draait rond Catherine Griset, die tussen eind 2010 en begin 2016 op de loonlijst van het Europees parlement stond als medewerkster van Marine Le Pen. Alleen zou Griset niet echt als assistente van Le Pen hebben gewerkt. Volgens het Europees Hof in Luxemburg kon ze 'niet aantonen dat haar assistente effectief werk voor haar verrichte', klinkt het in de beslissing, die van vorige dinsdag dateert. De zaak kadert in een grotere affaire waarbij ook andere leden van de partij van Le Pen, Rassemblement National (toen nog Front National), in het vizier komen. Zij zouden allemaal lonen hebben opgestreken voor waarschijnlijk fictieve medewerkers in het Europees parlement. Marine Le Pen zou dat hele systeem georganiseerd hebben, maar dat heeft ze altijd categoriek ontkend. De RN-voorzitster blijft er ook bij dat zij en haar partijgenoten geen fictieve medewerkers hadden. Naast Griset zou Le Pen trouwens ook een bodyguard hebben aangeworven als assistent voor haar parlementaire werkzaamheden. In die zaak eist het Europees parlement ongeveer 40.000 euro terug van de Franse politica. Het Europees parlement procedeert daarvoor ook in Frankrijk zelf, wat het burgerlijke kant van de zaak betreft. Le Pen is kandidate voor de Europese verkiezingen die donderdag van start gingen en nog tot zondag duren. Ze staat op een symbolische 78ste plaats op de lijst van haar Rassemblement National. Catherine Griset staat op de 10de plaats.