Landen schuiven schuld door in paardenvleesschandaal

© AFP

Verschillende landen schuiven de schuld naar elkaar door in het paardenvleesschandaal.

Eind vorige week lekte uit dat het Franse merk Findus diepvrieslasagne met rundvlees heeft verkocht die in feite paardenvlees bevatte.

Bedot door Roemenië

Zowel Britse als Franse, maar ook Belgische supermarkten, hebben intussen al bereide maaltijden uit de rekken gehaald die geproduceerd werden door Findus en Comigel. Comigel is een Frans bedrijf dat maaltijden verkoopt onder het Findusmerk of witte merken van supermarkten. Volgens Spanghero, dat vlees levert aan Comigel, werden ze bedot door hun Roemeense leverancier.

Daar kon de Roemeense eerste minister Victor Ponta dan weer niet mee lachen en hij legde de schuld op zijn beurt bij Frankrijk. “Er is geen enkele onregelmatigheid begaan door een Roemeens bedrijf of op Roemeens grondgebied”.

Schuld bij Frankrijk

Het laatste wat Roemenië nodig had, was “dat onze producenten te schande gemaakt worden omdat iemand in Frankrijk de gegevens veranderde over de oorsprong van het vlees”, aldus Ponta kort voor een vergadering over het schandaal. “We moeten op iets heel belangrijks letten, namelijk of we gaan toelaten of Roemenië de schuld krijgt in een conflict tussen Groot-Brittannië en Frankrijk.”

Roemenië startte onderzoeken naar de twee betrokken slachthuizen. “We hebben dit nagetrokken, en er is geen enkele overtreding van Europese regels of standaarden” van de twee Roemeense slachthuizen.

Zowel bij Comigel als Spanghero zijn huiszoekingen verricht. In een reactie laat Spanghero weten “dat het eraan houdt zijn activiteiten uit te voeren met het meeste respect voor Europese en Franse reglementen in haar service aan klanten en eindgebruiker”, aldus voorzitter Barthélémy Aguerre.

‘Criminele samenzwering’

De Britse minister van Milieu, Owen Paterson, zegt ondertussen dat het schandaal begint te lijken op een uitgebreide “criminele samenzwering”. De Franse president François Hollande vraagt dan weer sancties: “Er moeten sancties uitgesproken worden, administratieve en gerechtelijke als het dossier dat rechtvaardigt.”

Eerder had minister van Landbouw Stéphane le Foll al uitgehaald naar “mensen die frauderen, die proberen vals te spelen”. Hij legde de schuld bij vermenigvuldiging van het aantal tussenpersonen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content