Landen rond Tsjaadmeer bereiden ‘finale aanval’ tegen Boko Haram voor

Patrouille in Noord-Nigeria © REUTERS

De stafchefs van de landen aan het Tsjaadmeer (Nigeria, Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin)kwamen donderdag in Niamey samen om een “finale” aanval tegen de islamistische groep Boko Haram te plannen. Dat meldt de staatsradio in Niger.

“De huidige bijeenkomst heeft als doel om de finale fase voor de bereiden van de uitroeiing van Boko Haram in onze contreien”, aldus minister van Defensie Hassoumi Massoudou van Niger.

Niger, Tsjaad en Nigeria zijn in juli met “zuiveringsoperaties” gestart tegen bolwerken van Boko Haram. “Deze operaties hebben geleid tot belangrijke resultaten, meer bepaald door de bevrijding van verschillende dorpen die gecontroleerd werden door Boko Haram”, aldus Massoudou. Ze hebben er ook voor gezorgd dat de “logistieke stromen” van de rebellen “verstoord” zijn.

‘Vertrouwen groeit’

“De resultaten van onze militaire acties zijn extra bevredigend omdat we observeren dat de bevolking opnieuw vertrouwen krijgt”, met een “hervatting van de economische activiteiten”, zegt de minister nog, die toevoegt dat er zelfs al hoop is dat de oorlog zal stoppen in het Tsjaadbekken. Niamey verklaarde eind september al dat bij de operaties door de Force régionale, die actief is in het Tsjaadbekken, veertien soldaten en 123 “terroristen werden gedood”. Ook werden “twee terroristen gevangen genomen” en “een grote hoeveelheid wapens en munitie in beslag genomen”.

Boko Haram, dat een strikte islamitische wetgeving wil invoeren in het noorden van Nigeria, heeft sinds mei 2015, toen president Muhammadu Buhari aan de macht kwam, al veel tegenoffensieven van het leger moeten verwerken. Toch is het conflict, waarbij al meer dan 20.000 doden vielen en 2,6 miljoen mensen op de vlucht deed slaan sinds 2009, nog steeds aan de gang. Ook in buurland Niger voert Boko Haram sinds 2015 regelmatig aanvallen uit in de buurt van Diffa, waar meer dan 300.000 vluchtelingen en ontheemden worden opgevangen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content