De Vega-draagraket werd om 02.52 uur Belgische tijd gelanceerd vanop Kourou in Frans-Guyana. De raket kreeg te maken met een 'anomalie' als gevolg van een 'afwijking van het traject'. 'De missie is verloren', aldus de CEO van Arianespace, het bedrijf dat de lancering organiseerde.

Het Belgische bedrijf Spacebel voorzag het informaticasysteem voor het opstarten van de acht instrumenten aan boord, net als software voor de nuttige lading van een van de twee satellieten aan boord. Het bedrijf hield zich samen met het Italiaanse Avio bovendien bezig met het ontwikkelen van software waarmee de Vega-draagraket kan worden bijgestuurd.

De Spaanse satelliet SEOSAT-Ingenio moest beelden maken die bijvoorbeeld kunnen dienen voor toepassingen rond het in kaart brengen van natuurrampen, waterbeheer en het beheer van risico's. De Franse Taranis-satelliet moest elektromagnetische fenomenen waarnemen boven onweersbuien.

Vorig jaar mislukte ook al de lancering van een Vega-draagraket, waarschijnlijk door een technisch defect in de motor. De raket brak toen in twee stukken.

De Vega-draagraket werd om 02.52 uur Belgische tijd gelanceerd vanop Kourou in Frans-Guyana. De raket kreeg te maken met een 'anomalie' als gevolg van een 'afwijking van het traject'. 'De missie is verloren', aldus de CEO van Arianespace, het bedrijf dat de lancering organiseerde. Het Belgische bedrijf Spacebel voorzag het informaticasysteem voor het opstarten van de acht instrumenten aan boord, net als software voor de nuttige lading van een van de twee satellieten aan boord. Het bedrijf hield zich samen met het Italiaanse Avio bovendien bezig met het ontwikkelen van software waarmee de Vega-draagraket kan worden bijgestuurd. De Spaanse satelliet SEOSAT-Ingenio moest beelden maken die bijvoorbeeld kunnen dienen voor toepassingen rond het in kaart brengen van natuurrampen, waterbeheer en het beheer van risico's. De Franse Taranis-satelliet moest elektromagnetische fenomenen waarnemen boven onweersbuien. Vorig jaar mislukte ook al de lancering van een Vega-draagraket, waarschijnlijk door een technisch defect in de motor. De raket brak toen in twee stukken.