Wat een hoogdag is voor de Amerikaanse pers, belooft dat voortaan ook voor Nederlandse journalisten te zijn. Onze noorderburen hebben dit jaar hun eigen Correspondents' Dinner, naar de traditie waarbij de pers van de Verenigde Staten een diner organiseert voor haar president. In ruil daarvoor geeft die laatste een grappige speech en komt ook een comedian de spot drijven met het beleid van de president. Vanavond wacht ook Nederlands premier Mark Rutte hetzelfde lot.

Presentator en oud-Amerikacorrespondent Twan Huys daagde Rutte uit tijdens een interview in 2011. De premier stemde in, maar door de val van zijn kabinet later dat jaar, leek het idee weer van de baan. Dat was buiten Huys gerekend die geregeld bleef polsen wanneer het nu eindelijk zover zou zijn. 'Dit wilde ik al heel lang', vertelde hij in De Wereld Draait Door. 'Ik ben er zelf twee keer bij geweest in Washington. Dit is waar je bij wil zijn.' Een nieuwe datum werd geprikt: woensdag 10 februari.

Lachen met Trump

Oorspronkelijk zou comedian Youp Van 't Hek aanwezig zijn om de premier met een lach het vuur aan de schenen te leggen, maar wegens gezondheidsproblemen moest hij afzeggen. Dolf Jansen zal Van 't Hek vervangen.

Het Correspondents' Dinner levert elk jaar weer leuke beelden op. In 2011 maakte komiek Seth Meyers enkele rake opmerkingen over Donald Trump. Of de presidentskandidaat hem ooit zal kunnen terugpakken, zal blijken na de verkiezingsuitslag op 8 november.

Het evenement speelt zich vanavond af in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar zullen Rutte en Jansen elk een toespraak houden.

Het Nederlandse Correspondents' Dinner is uitverkocht, maar het deel met de speeches wordt vanavond uitgezonden op de Nederlandse zender NPO 1 om 20u30. Voor de liefhebbers is het ook te volgen via een livestream op RTL Nieuws

. (JL)

Wat een hoogdag is voor de Amerikaanse pers, belooft dat voortaan ook voor Nederlandse journalisten te zijn. Onze noorderburen hebben dit jaar hun eigen Correspondents' Dinner, naar de traditie waarbij de pers van de Verenigde Staten een diner organiseert voor haar president. In ruil daarvoor geeft die laatste een grappige speech en komt ook een comedian de spot drijven met het beleid van de president. Vanavond wacht ook Nederlands premier Mark Rutte hetzelfde lot.Presentator en oud-Amerikacorrespondent Twan Huys daagde Rutte uit tijdens een interview in 2011. De premier stemde in, maar door de val van zijn kabinet later dat jaar, leek het idee weer van de baan. Dat was buiten Huys gerekend die geregeld bleef polsen wanneer het nu eindelijk zover zou zijn. 'Dit wilde ik al heel lang', vertelde hij in De Wereld Draait Door. 'Ik ben er zelf twee keer bij geweest in Washington. Dit is waar je bij wil zijn.' Een nieuwe datum werd geprikt: woensdag 10 februari.Lachen met TrumpOorspronkelijk zou comedian Youp Van 't Hek aanwezig zijn om de premier met een lach het vuur aan de schenen te leggen, maar wegens gezondheidsproblemen moest hij afzeggen. Dolf Jansen zal Van 't Hek vervangen.Het Correspondents' Dinner levert elk jaar weer leuke beelden op. In 2011 maakte komiek Seth Meyers enkele rake opmerkingen over Donald Trump. Of de presidentskandidaat hem ooit zal kunnen terugpakken, zal blijken na de verkiezingsuitslag op 8 november.Het evenement speelt zich vanavond af in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar zullen Rutte en Jansen elk een toespraak houden. . (JL)