Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn aangekondigd.

Corbyn heeft de optie van een nieuw referendum nooit uitgesloten, maar stuurde aanvankelijk aan op nieuwe verkiezingen. De motie van wantrouwen tegen de regering-May die Labour in januari indiende, werd echter verworpen.

In een interview met de openbare omroep BBC zei hij op 28 januari nog dat zijn Labour 'geen vragende partij is voor een tweede referendum'.

Amendement

Labour wil dinsdag een amendement op de plannen van May indienen in het parlement. Dat bepaalt onder meer, zo melden Britse media, dat het Verenigd Koninkrijk streeft naar een allesomvattende en permanente douane-unie met de EU en nauwe aansluiting bij de Europese interne markt na de brexit.

Indien dat amendement de stemming woensdag niet overleeft, dan wil Corbyn toch een nieuw amendement 'indienen of steunen' dat een tweede referendum over de exit uit de EU eist.

'Hoe dan ook, zullen we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om een no deal te vermijden en in te gaan tegen een beschadigdende Tory-brexit op basis van Mays overduidelijk verworpen akkoord. Daarom zijn we ook bereid een amendement in te dienen of te steunen voor een publieke stemming', zo citeert de BBC hem.

Wat de precieze inhoud van een nieuw referendum zou moeten worden - en of daarin zou gevraagd worden of het VK toch bij de EU moet blijven, 'remain' - is niet duidelijk.

'We zeggen enkel dat we een nieuwe volksraadpleging zouden steunen om een destructieve brexit van de Tories te vermijden', zei een woordvoerder van Corbyn aan de BBC.

Breuk

De voorbije week scheurden negen Labour-parlementsleden zich af van de partij uit onvrede met enerzijds het brexitbeleid van de partijtop en anderzijds beschuldigingen van antisemitisme en de 'halfslachtige aanpakt' van Corbyn.

Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn aangekondigd.Corbyn heeft de optie van een nieuw referendum nooit uitgesloten, maar stuurde aanvankelijk aan op nieuwe verkiezingen. De motie van wantrouwen tegen de regering-May die Labour in januari indiende, werd echter verworpen.In een interview met de openbare omroep BBC zei hij op 28 januari nog dat zijn Labour 'geen vragende partij is voor een tweede referendum'.Labour wil dinsdag een amendement op de plannen van May indienen in het parlement. Dat bepaalt onder meer, zo melden Britse media, dat het Verenigd Koninkrijk streeft naar een allesomvattende en permanente douane-unie met de EU en nauwe aansluiting bij de Europese interne markt na de brexit.Indien dat amendement de stemming woensdag niet overleeft, dan wil Corbyn toch een nieuw amendement 'indienen of steunen' dat een tweede referendum over de exit uit de EU eist.'Hoe dan ook, zullen we alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om een no deal te vermijden en in te gaan tegen een beschadigdende Tory-brexit op basis van Mays overduidelijk verworpen akkoord. Daarom zijn we ook bereid een amendement in te dienen of te steunen voor een publieke stemming', zo citeert de BBC hem.Wat de precieze inhoud van een nieuw referendum zou moeten worden - en of daarin zou gevraagd worden of het VK toch bij de EU moet blijven, 'remain' - is niet duidelijk. 'We zeggen enkel dat we een nieuwe volksraadpleging zouden steunen om een destructieve brexit van de Tories te vermijden', zei een woordvoerder van Corbyn aan de BBC.De voorbije week scheurden negen Labour-parlementsleden zich af van de partij uit onvrede met enerzijds het brexitbeleid van de partijtop en anderzijds beschuldigingen van antisemitisme en de 'halfslachtige aanpakt' van Corbyn.