De burgemeesterverkiezingen zijn in 2016 voorzien. Sadiq Khan, de zoon van een buschauffeur, won in de vijfde ronde - toen slechts 2 finalisten overblijven. Hij behaalde ruim 48.000 stemmen of 58,9 procent, tegen Tessa Jowell 41,1 procent. Jowell, een gewezen minister en een centrumfiguur, werd bij het begin van de verkiezingen als favoriet beschouwd. Maar van de eerste ronde lag de 44-jarige Khan duidelijk voorop, en uiteindelijk was het verschil aanzienlijk.

Zijn topprioriteit, verklaarde hij aan de BBC, is huisvesting: betaalbare woningen voor huurders en kopers.

Khan is zelf afkomstig uit een achterstandsbuurt, en komt uit een gezin met 8 kinderen.

Hij werd in 2005 parlementslid voor Labour.

Partijleider

Khan droeg de linkse Jeremy Corbyn voor als kandidaat partijleider. Zijn verrassende verkiezing lijkt winst voor Corbyn aannemelijker te maken. De verkiezing van de partijleider wordt vandaag gehouden.

De Conservatieven, die momenteel met Boris Johnson een flamboyante burgemeester van Londen leveren, moeten hun kandidaat nog bepalen.

Johnson, die al 7 jaar burgemeester is, is niet opnieuw kandidaat.

Als Khan verkozen wordt, wordt hij de eerste burgemeester van Londen die moslim is.

(RR)

De burgemeesterverkiezingen zijn in 2016 voorzien. Sadiq Khan, de zoon van een buschauffeur, won in de vijfde ronde - toen slechts 2 finalisten overblijven. Hij behaalde ruim 48.000 stemmen of 58,9 procent, tegen Tessa Jowell 41,1 procent. Jowell, een gewezen minister en een centrumfiguur, werd bij het begin van de verkiezingen als favoriet beschouwd. Maar van de eerste ronde lag de 44-jarige Khan duidelijk voorop, en uiteindelijk was het verschil aanzienlijk.Zijn topprioriteit, verklaarde hij aan de BBC, is huisvesting: betaalbare woningen voor huurders en kopers.Khan is zelf afkomstig uit een achterstandsbuurt, en komt uit een gezin met 8 kinderen.Hij werd in 2005 parlementslid voor Labour.Khan droeg de linkse Jeremy Corbyn voor als kandidaat partijleider. Zijn verrassende verkiezing lijkt winst voor Corbyn aannemelijker te maken. De verkiezing van de partijleider wordt vandaag gehouden.De Conservatieven, die momenteel met Boris Johnson een flamboyante burgemeester van Londen leveren, moeten hun kandidaat nog bepalen.Johnson, die al 7 jaar burgemeester is, is niet opnieuw kandidaat.Als Khan verkozen wordt, wordt hij de eerste burgemeester van Londen die moslim is.(RR)