Labille schenkt Kabila Rode Duivels-shirt

Jean-Pascal Labille overhandigt Joseph Kabila een officieel Rode Duivels-shirt. © BELGA

Op bezoek in In Kinshasa heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille de Congolese president Joseph Kabila een officieel truitje van Romelu Lukakau cadeau gedaan. Er werd ook gepraat over de oorlog in Oost-Congo.

Aanvaller Romelu Lukaku heeft Congolese roots. Hij was het die in Kroatië met twee doelpunten de Belgische WK-kwalificatie verzekerde. “In zekere zin moeten we de Democratische Republiek Congo bedanken voor onze kwalificatie”, zei Labille.

Herstelprogramma

Behalve de voetbalactualiteit sneed Labille met Kabila ook de conflicten in het oosten van Congo en de uitvoering van een herstelprogramma voor de regio van de Grote Meren aan. De PS-minister wil samen met de Europese partners en andere donoren immers een herstelprogramma op gang brengen naar analogie met het Marshallplan dat de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog lanceerden om Europa er bovenop te helpen. Bedoeling is dat de lidstaten van de Europese Unie hun inspanningen in de regio beter coördineren en afstemmen op strategische prioriteiten die de landen van de regio zelf bepalen.

Ook eerder besproken

Het ‘Marshallplan’ voor de regio van de Grote Meren, waarbij ook de Wereldbank betrokken zou zijn, werd eerder deze maand reeds besproken tijdens een vergadering van Labille en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders met Kabila in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content