Daarmee stond de State of the Union lijnrecht tegenover de campagne die de Republikeinen momenteel voeren.

Obama verdedigde ontspannen en met vuur zijn eigen verwezenlijkingen, maar blikte ook vooruit naar de (verre) toekomst. Obama wees erop dat de VS "de sterkste, meest duurzame economie ter wereld hebben". Onder zijn presidentschap kende het land de langste periode van banengroei in de private sector en de autosector beleeft een absoluut recordjaar, luidde het. "Iedereen die beweert dat onze economie in verval is, verkondigt fictie", haalde hij uit de naar de Republikeinen, en naar Donald Trump in het bijzonder.

In verband met Islamitische Staat beklemtoonde Obama dat die erg gevaarlijk zijn, "maar geen existentiële bedreiging vormen voor onze natie". Hij riep het Congres op om de resolutie voor een militaire interventie tegen IS in Irak en Syrië goed te keuren. De president bracht ook een oude belofte uit zijn eerste ambtstermijn ter sprake: de sluiting van de militaire gevangenis Guantanamo. "Die is duur, nutteloos en haar bestaan wordt door onze vijanden gebruikt om aanhangers te rekruteren".

Aan het Congres vroeg Obama om ook het handelsembargo met Cuba op te heffen. "Als jullie ons leiderschap en geloofwaardigheid op het continent willen vergroten, geef dan toe dat de Koude Oorlog voorbij is en hef het embargo op!".

Ook over wetenschappelijke vooruitgang liet de Amerikaanse president zich optimistisch uit. Hij wil een offensief lanceren om kanker voor eens en altijd uit te roeien. Zijn vicepresident Joe Biden, wiens zoon Beau zelf is gestorven aan kanker, werd door Obama benoemd als "piloot van deze missie". Bedoeling is meer middelen, publiek en privé, vrij te maken in de strijd tegen deze ziekte.

Verder vroeg hij aan de Congresleden om de toon die verdeeldheid zaait te milderen en de partijpolitieke meningsverschillen te overwinnen. "Amerika heeft in het verleden al grote veranderingen meegemaakt: oorlogen en depressies, de influx van migranten, bewegingen voor burgerrechten.... Elke keer waren er die ons waarschuwden voor de toekomst, die beloofden dat ze de glorie van het verleden zouden herstellen. Maar elke keer zijn we deze angsten te boven gekomen", klonk het.

In de publiekstribunes zaten op uitnodiging van de Democraten verschillende gesluierde moslimvrouwen, net als een Syrische vluchteling die recentelijk in de VS is gearriveerd. Jim Obergefell, één van de pleitbezorgers voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, zat achter First Lady Michelle Obama.

(Belga/JH)

Daarmee stond de State of the Union lijnrecht tegenover de campagne die de Republikeinen momenteel voeren. Obama verdedigde ontspannen en met vuur zijn eigen verwezenlijkingen, maar blikte ook vooruit naar de (verre) toekomst. Obama wees erop dat de VS "de sterkste, meest duurzame economie ter wereld hebben". Onder zijn presidentschap kende het land de langste periode van banengroei in de private sector en de autosector beleeft een absoluut recordjaar, luidde het. "Iedereen die beweert dat onze economie in verval is, verkondigt fictie", haalde hij uit de naar de Republikeinen, en naar Donald Trump in het bijzonder. In verband met Islamitische Staat beklemtoonde Obama dat die erg gevaarlijk zijn, "maar geen existentiële bedreiging vormen voor onze natie". Hij riep het Congres op om de resolutie voor een militaire interventie tegen IS in Irak en Syrië goed te keuren. De president bracht ook een oude belofte uit zijn eerste ambtstermijn ter sprake: de sluiting van de militaire gevangenis Guantanamo. "Die is duur, nutteloos en haar bestaan wordt door onze vijanden gebruikt om aanhangers te rekruteren". Aan het Congres vroeg Obama om ook het handelsembargo met Cuba op te heffen. "Als jullie ons leiderschap en geloofwaardigheid op het continent willen vergroten, geef dan toe dat de Koude Oorlog voorbij is en hef het embargo op!". Ook over wetenschappelijke vooruitgang liet de Amerikaanse president zich optimistisch uit. Hij wil een offensief lanceren om kanker voor eens en altijd uit te roeien. Zijn vicepresident Joe Biden, wiens zoon Beau zelf is gestorven aan kanker, werd door Obama benoemd als "piloot van deze missie". Bedoeling is meer middelen, publiek en privé, vrij te maken in de strijd tegen deze ziekte. Verder vroeg hij aan de Congresleden om de toon die verdeeldheid zaait te milderen en de partijpolitieke meningsverschillen te overwinnen. "Amerika heeft in het verleden al grote veranderingen meegemaakt: oorlogen en depressies, de influx van migranten, bewegingen voor burgerrechten.... Elke keer waren er die ons waarschuwden voor de toekomst, die beloofden dat ze de glorie van het verleden zouden herstellen. Maar elke keer zijn we deze angsten te boven gekomen", klonk het. In de publiekstribunes zaten op uitnodiging van de Democraten verschillende gesluierde moslimvrouwen, net als een Syrische vluchteling die recentelijk in de VS is gearriveerd. Jim Obergefell, één van de pleitbezorgers voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, zat achter First Lady Michelle Obama. (Belga/JH)