Hij was van september 1989 tot mei 1994 president en speelde een cruciale rol bij de overgang van een blank minderheidsregime naar democratische verkiezingen en de regering van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Klerk was onder hem ook vicepresident. In 1993 kreeg hij omwille van de radicale hervormingen met Mandela de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 verliet hij de politiek.

Boodschap met excuses

In een voor zijn dood opgenomen boodschap heeft de overleden voormalige president zijn excuses aangeboden voor het leed dat het apartheidsregime heeft aangedaan aan zwarten, gekleurden en Indiërs, aldus Zuid-Afrikaanse media. 'Ik bied zonder meer mijn verontschuldigingen aan voor al het leed en de ellende (..) die zijn veroorzaakt door apartheid', aldus De Klerk in een boodschap via de FW de Klerk Foundation.

De Klerk was net als zijn vader een prominent in de Nationale Partij en lid van de Broederbond, een geheimzinnig genootschap van invloedrijke Afrikaners. Dat waren de architecten van de apartheidswetten. Die moesten volgens de makers de verschillende bevolkingsgroepen op basis van raciale kenmerken uit elkaar houden en zo zorgen voor meer ontwikkeling en economische groei afgaande op de veronderstelde eigenschappen van bevolkingsgroepen. En de blanke minderheid kon zo beter de macht behouden.

Volgens De Klerk begon hij begin jaren tachtig heel andere inzichten te krijgen 'als een soort bekering'. Hij ontmantelde het apartheidsregime tijdens zijn ambtstermijn van 1989 en 1994 toen er democratische verkiezingen voor alle Zuid-Afrikanen kwamen.

Hij was van september 1989 tot mei 1994 president en speelde een cruciale rol bij de overgang van een blank minderheidsregime naar democratische verkiezingen en de regering van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Klerk was onder hem ook vicepresident. In 1993 kreeg hij omwille van de radicale hervormingen met Mandela de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 verliet hij de politiek.In een voor zijn dood opgenomen boodschap heeft de overleden voormalige president zijn excuses aangeboden voor het leed dat het apartheidsregime heeft aangedaan aan zwarten, gekleurden en Indiërs, aldus Zuid-Afrikaanse media. 'Ik bied zonder meer mijn verontschuldigingen aan voor al het leed en de ellende (..) die zijn veroorzaakt door apartheid', aldus De Klerk in een boodschap via de FW de Klerk Foundation.De Klerk was net als zijn vader een prominent in de Nationale Partij en lid van de Broederbond, een geheimzinnig genootschap van invloedrijke Afrikaners. Dat waren de architecten van de apartheidswetten. Die moesten volgens de makers de verschillende bevolkingsgroepen op basis van raciale kenmerken uit elkaar houden en zo zorgen voor meer ontwikkeling en economische groei afgaande op de veronderstelde eigenschappen van bevolkingsgroepen. En de blanke minderheid kon zo beter de macht behouden.Volgens De Klerk begon hij begin jaren tachtig heel andere inzichten te krijgen 'als een soort bekering'. Hij ontmantelde het apartheidsregime tijdens zijn ambtstermijn van 1989 en 1994 toen er democratische verkiezingen voor alle Zuid-Afrikanen kwamen.