Laatste poging Griekse formatie mislukt, nu verkiezingen

© Reuters

Een laatste poging van de Griekse president Karolos Papoulias om een regering te formeren, is mislukt. Rest hem enkel nog nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Wellicht op 17 juni.

Een laatste poging van de Griekse president Karolos Papoulias om een regering te formeren, is mislukt. De partijen konden ook geen niet-politieke technocratenregering steunen. Het enige dat de president nu nog kan doen, is nieuwe verkiezingen uitschrijven. De financiële markten reageerden alvast slecht op het nieuws uit Athene, omdat de kans dat Griekenland uit de eurozone verdwijnt nu groter wordt. Dat melden diverse politici die bij het overleg betrokken waren. De leiders van alle partijen, met uitzondering van de neonazistische partij, waren uitgenodigd voor een laatste keer over een technocratische regering van niet-politieke experts te praten. Dit is op niets uitgelopen.

Waarschijnlijk zullen de nieuwe verkiezingen over ongeveer een maand plaatshebben, op 10 of 17 juni. Een voorlopige regering zal tot die tijd waarnemen.

De partij die zondag 6 mei de grootste werd, het conservatieve Nieuwe Democratie, maakte na een dag al bekend geen regering te kunnen formeren. Daarna lukte het ook het radicaal-linkse Syriza en het socialistische Pasok niet.

President Karolos Papoulias moest toegeven dat een compromis onmogelijk bleek. Papoulias zei dat juni “een tragische maand” zou kunnen worden. “Het land is in heel slechte omstandigheden op weg naar verkiezingen”, zei de voorman van het socialistische Pasok, Evangelos Venizelos.

Al enkele minuten na de mededeling daalde de Atheense beurs met 4,5 procent en zakte de euro voor de eerste keer in vier maanden tijd onder de kaap van 1,28 dollar. Ook in andere Europese landen werden rode beurscijfers opgetekend. De schuldeisers van Griekenland hebben het land al gewaarschuwd dat het de besparingsprogramma’s zal moeten respecteren als het internationale steun wil blijven ontvangen. Die steun houdt Athene sinds mei 2010 solvabel.

Syriza blijft tegen besparingsprogramma

Syriza blijft zich verzetten tegen de uitvoering van het besparingsprogramma waartoe de EU en andere internationale investeerders Griekenland gedwongen hebben. Volgens Venizelos hebben “een paar voorzitters het mandaat van het volk verkeerd begrepen. Het volk heeft ons laten weten dat het in de eurozone wil blijven.”

Ook peilingen wijzen daarop. Hoewel de meerderheid van de Grieken gekant is tegen het besparingsprogramma, wil bijna 80 procent van de Grieken wel dat een nieuwe regering er alles aan doet om binnen de eurozone te blijven.

De voorziter van het gematigder Democratisch Links, Fotis Kouvelis, sloot zich aan bij de stelling van Venizelos. Volgens Alexis Tsipras van Syriza heeft zijn partij de kiezer echter niet verraden. Hij zegt dat zijn partij van de kiezer het mandaat kreeg om het besparingsprogramma te stoppen.

Verlies

Nieuwe Democratie en Pasok regeerden jaren beurtelings het land, maar de gevestigde partijen verloren bij de laatste verkiezingen flink omdat zij de strenge maatregelen accepteerden die Europa afdwong in ruil voor de miljardenleningen die het land heeft gekregen.

Het radicaal-linkse Syriza werd bij de verkiezingen de tweede partij. In peilingen staat de partij op winst. Syriza accepteert de hervormingen en bezuinigingen niet en noemt de afspraken met de EU misdadig.

Diverse Europese leiders hebben laten weten dat er geen alternatief is voor Griekenland. Als het land zich niet aan de afspraken wil houden, kan het niet in de eurozone blijven. In reactie op het nieuws duiken de beurzen omlaag.

Lagarde: ‘Ordelijke uitstap’ uit eurozone is mogelijkheid
De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, heeft in Parijs laten verstaan dat een “ordelijke uitstap” van Griekenland uit de eurozone een mogelijkheid is.

Ze deed dat tijdens een interview met televisiezender France 24. “Als de budgettaire engagementen van dat land niet nageleefd worden, moeten er passende herzieningen gebeuren. Dat wil zeggen ofwel bijkomende financiering en extra tijd, ofwel (…) een ordelijke uitstap uit de eurozone”, aldus Lagarde.

Gouden Dageraad: ‘Auschwitz? Welk Auschwitz?’

Ondertussen werkte de leider van de Griekse neonazistische partij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad), die door de verkiezingen van 6 mei in het
parlement is geraakt, zich in de kijker door tijdens een televisiegesprek het bestaan van de gaskamers te ontkennen. De regering van het land waar negationisme niet wordt vervolgd, protesteerde tegen zijn uitlatingen.

“Auschwitz, welk Auschwitz? Ik ben er nooit geweest. Wat is er gebeurd? Bent u er geweest?”, vroeg partijleider Nikos Mihaloliakos zich af in een uitzending op de commerciële zender Méga. “Er waren geen ovens, geen gaskamers, dat is een leugen”, voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat “hij vele boeken heeft gelezen waarin het cijfer van zes miljoen door de nazi’s uitgeroeide joden” in twijfel wordt getrokken.

Het is de eerste keer sinds zijn verkiezingssucces dat Mihaloliakos een openlijk negationistisch discours houdt. Chryssi Avghi kreeg 6,9 procent van de stemmen (21 afgevaardigden) door in te spelen op de woede van de Grieken tegen de strenge, door Europa besparingsmaatregelen en hun xenofobe reacties.

De Führer

Hun leider, die in de Griekse media soms de Führer wordt genoemd, herhaalde dat Hitler “een grote historische figuur van de twintigste eeuw” was.
De woordvoerder van de aftredende regering, Pantelis Kapsis, heeft deze uitlatingen “onvoorwaardelijk” veroordeeld. “Ze vervormen de geschiedenis en zijn een brutale inbreuk op de herinnering aan miljoenen slachtoffers van de holocaust”.

Kapsis herinnerde eraan dat onder de slachtoffers tienduizenden Griekse joden waren, van een Griekse bevolkingsgroep die voor 95 procent werd uitgeroeid door de nazi’s. Pas onlangs werd dat in de schoolboeken geschiedenis opgenomen. (Elsevier/MV/Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content