Laatste gezochte Servische oorlogsmisdadiger Goran Hadzic opgepakt

© Reuters

Goran Hadzic, de laatste oorlogsmisdadiger die nog gezocht werd door het Joegoslavië-tribunaal, is nu ook opgepakt.

Goran Hadzic, de laatste door het Joegoslavië-tribunaal gezochte oorlogsmisdadiger, is opgepakt. Dat bevestigde de Servische president Boris Tadic.
‘Met de arrestatie sluit Servië het moeilijkste hoofdstuk af in de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal’, zei Tadic op een persconferentie. De arrestatie vond plaats in regio Fruska Gora, zo’n honderdtal kilometer ten noordwesten van Belgrado.

Hij ontkende dat de arrestatie werd verricht in het orthodoxe klooster van Krusedol, zoals de Servische media hadden bericht. Tadic ontkende ook dat Servië bewust vertragingsmanoeuvres had gebruikt om Goran Hadzic te vinden, net zoals eerder met de gewezen politieke en militaire leiders van de Seriviërs in Bosnië, Radovan Karadzic en Ratko Mladic.

Tadic: ‘Erg moeilijk om op te sporen’
‘Ik heb aan het Tirbunaal uitgelegd wat we de laatste jaren allemaal gedaan hebben en dat het erg moeilijk was om dergelijke figuren op te sporen. Ik kan alleen maar herhalen dat we alles wat mogelijk is, gedaan hebben en ik ben erg trots op iedereen die hierbij geholpen heeft’, zei Tadic tot besluit.

Hadzic kijkt aan tegen 14 beschuldigingen

Tegen de 52-jarige Goran Hadzic, die sinds 2004 op de vlucht is, gelden 14 beschuldigingen, waaronder misdaden tegen de mensheid. Volgens de internationale justitie was Hadzic mogelijk betrokken bij de dood van honderden Kroatische burgers, en bij de deportatie van tienduizenden Kroaten en niet-Serviërs door Servische troepen tijdens de Kroatische oorlog (1991-1995).

Bloedbad in Vukovar Hadzic was tijdens de oorlog in Kroatië even ‘president’ van de door hemzelf uitgeroepen ‘Republiek van Servisch Krajina’, dat ongeveer een derde uitmaakte van het Kroatische territorium. Zijn naam blijft eveneens verbonden met het bloedbad in het ziekenhuis in Vukovar, in het oosten van Kroatië. In november 1991 werden daar zo’n 250 Kroaten en andere niet-Serviërs die in het ziekenhuis hun toevlucht hadden gezocht, vermoord door Servische troepen.

Ratko Mladic

De arrestatie van Hadzic volgt bijna twee maanden na die van Ratko Mladic, de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs. Nu alle gezochte Servische oorlogsmisdadigers opgepakt zijn, heeft Servië wat dat betreft aan alle eisen voldaan om toe te treden tot de Europese Unie. De Europese Unie reageert dan ook tevreden op de arrestatie en spreekt van ‘een volgende belangrijke stap voor Servië in het verwezenlijken van zijn Europese perspectieven’. Lees: Europees lidmaatschap.

In een gezamenlijke mededeling zeggen raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton en commissievoorzitter José Manuel Barroso: ‘Na de vangst van Ratko Mladic is deze arrestatie een positief signaal aan de Europese Unie en Servië’s buurlanden, maar bovenal aan de Servische rechtsstaat zelf.’ Bovendien vinden zij het belangrijk nieuws voor de internationale justitie.

Europa verwacht dat Hadzic onverwijld naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wordt overgebracht. ‘Volledige medewerking met het tribunaal blijft essentieel voor de toenadering van Servië tot de Europese Unie’, luidt het nog. Goran Hadzic zal volgens een woordvoerder van de Servische procureur voor oorlogsmisdaden binnen een week worden overgebracht naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. (Belga/SD)

Student Radiojournalistiek Brecht De Vleeschauwer trok in april en mei van dit jaar naar Bosnië. Hij ging er op zoek naar verhalen over de burgeroorlog, maar ook en vooral naar hoe de mensen tegen hun toekomst aankijken.

Beluister hier zijn radioverslag: ‘Srebrenica, 16 jaar later’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content