Vijfenzestig jaar na de oprichting van de staat heeft Israël de massale immigratie van zwarte joden uit Ethiopië afgesloten. De laatste 450 Falasja kwamen met twee vluchten naar het Heilige Land. Dat deelde het Jewish Agency mee.

Ze werden op de internationale luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv feestelijk onthaald. De voorzitter van het voor immigratie bevoegde Jewish Agency, Nathan Sharanski, sprak van "een emotioneel historisch moment". Hij begeleidde de inwijkelingen op hun vlucht. Met hun aankomst eindigt de operatie "Kanfei Jona" (Duivenvleugel).

In de marge van een laatste grote immigratiegolf kwamen de voorbije drie jaar circa 7.000 Ethiopiërs naar Israël. In totaal heeft Israël sinds 1948 volgens het Jewish Agency meer dan 90.000 migranten uit Ethiopië opgenomen.

Luchtbruggen

Israëlische rabbijnen zien ze als nakomelingen van de Dan, een van de verloren stammen van Israël. Bij enkele Falasja wordt het jodendom in vraag gesteld, waardoor ze zich in Israël moeten bekeren. In hun Afrikaanse geboorteland leefden de Dan meer dan 2500 jaar geleden rondom de historische stad Gondar in het noorden van het land. Het Israëlisch leger heeft in het verleden duizenden in Ethiopië vervolgde joden met luchtbruggen naar hun nieuwe vaderland gebracht -midden de jaren tachtig met operatie Mozes en in 1991 met operatie Salomon.

Discriminatie

Maar ook in Israël heeft de minderheid soms te lijden onder discriminatie. Op de avond van de laatste luchtbrug zorgde de zege van een Ethiopisch model, Tahunia Rubel, bij de populaire televisieshow Big Brother voor enig opzien. De winnares krijgt een miljoen shekel, omgerekend meer dan 20.000 euro. (Belga/AVE)

Vijfenzestig jaar na de oprichting van de staat heeft Israël de massale immigratie van zwarte joden uit Ethiopië afgesloten. De laatste 450 Falasja kwamen met twee vluchten naar het Heilige Land. Dat deelde het Jewish Agency mee. Ze werden op de internationale luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv feestelijk onthaald. De voorzitter van het voor immigratie bevoegde Jewish Agency, Nathan Sharanski, sprak van "een emotioneel historisch moment". Hij begeleidde de inwijkelingen op hun vlucht. Met hun aankomst eindigt de operatie "Kanfei Jona" (Duivenvleugel). In de marge van een laatste grote immigratiegolf kwamen de voorbije drie jaar circa 7.000 Ethiopiërs naar Israël. In totaal heeft Israël sinds 1948 volgens het Jewish Agency meer dan 90.000 migranten uit Ethiopië opgenomen. Israëlische rabbijnen zien ze als nakomelingen van de Dan, een van de verloren stammen van Israël. Bij enkele Falasja wordt het jodendom in vraag gesteld, waardoor ze zich in Israël moeten bekeren. In hun Afrikaanse geboorteland leefden de Dan meer dan 2500 jaar geleden rondom de historische stad Gondar in het noorden van het land. Het Israëlisch leger heeft in het verleden duizenden in Ethiopië vervolgde joden met luchtbruggen naar hun nieuwe vaderland gebracht -midden de jaren tachtig met operatie Mozes en in 1991 met operatie Salomon. Maar ook in Israël heeft de minderheid soms te lijden onder discriminatie. Op de avond van de laatste luchtbrug zorgde de zege van een Ethiopisch model, Tahunia Rubel, bij de populaire televisieshow Big Brother voor enig opzien. De winnares krijgt een miljoen shekel, omgerekend meer dan 20.000 euro. (Belga/AVE)