In Wenen zijn gesprekken begonnen tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en diens Amerikaanse ambtgenoot John Kerry om de resterende onenigheid over een akkoord betreffende de Iraanse kernenergie weg te werken. Volgens beide diplomaten is er nog behoorlijk wat werk voor de boeg. Deadline voor het sluiten van een akkoord is dinsdag 30 juni.

Nucleaire activiteiten aan banden leggen

De deal moet het slotakkoord vormen van dertien jaar (vaak onderbroken) overleg tussen Iran en de zogenaamde P5+1-groep, bestaande uit de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (en ooit de enige vijf die over kernwapens beschikten) plus Duitsland.

Kort samengevat betreft het akkoord de toezegging van Teheran dat het zijn nucleaire activiteiten aan banden legt in ruil voor opheffing van de al jaren aanslepende economische en politieke embargo's tegen het land.

'Beter goed akkoord dan tijdig akkoord'

In april werden de krachtlijnen van het akkoord al vastgelegd in een raamakkoord, maar er blijven controversen. Bijvoorbeeld over wanneer het sanctieregime wordt opgeheven, nadat Iran de omvang van zijn programma voor uraniumverrijking heeft beperkt. Iran is het voorts niet eens met het inspectieregime van de nucleaire VN-waakhond IAEA. Die willen alle militaire sites in Iran grondig doorsnuffelen.

Zarif en Kerry krijgen in de loop van het weekend en maandag het gezelschap van de hoofddiplomaten van de andere bij het overleg betrokken landen. Blijkbaar wordt niet uitgesloten dat de deadline met enkele dagen wordt opgeschoven. Beter een goed akkoord dan een tijdig akkoord, zei Zariv.

Israël

Het overleg in Wenen wordt door Israël met argusogen gevolgd. Israël is momenteel de enige kernmacht in het Midden-Oosten en wil dat status quo behouden. Premier Benjamin Netanyahu waarschuwt al jaren voor de "existentiële dreiging" die van Iran uitgaat. Al even lang waarschuwt hij dat Iran "op het punt staat" een atoombom te maken. (Belga/WB)

In Wenen zijn gesprekken begonnen tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en diens Amerikaanse ambtgenoot John Kerry om de resterende onenigheid over een akkoord betreffende de Iraanse kernenergie weg te werken. Volgens beide diplomaten is er nog behoorlijk wat werk voor de boeg. Deadline voor het sluiten van een akkoord is dinsdag 30 juni.De deal moet het slotakkoord vormen van dertien jaar (vaak onderbroken) overleg tussen Iran en de zogenaamde P5+1-groep, bestaande uit de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (en ooit de enige vijf die over kernwapens beschikten) plus Duitsland. Kort samengevat betreft het akkoord de toezegging van Teheran dat het zijn nucleaire activiteiten aan banden legt in ruil voor opheffing van de al jaren aanslepende economische en politieke embargo's tegen het land. In april werden de krachtlijnen van het akkoord al vastgelegd in een raamakkoord, maar er blijven controversen. Bijvoorbeeld over wanneer het sanctieregime wordt opgeheven, nadat Iran de omvang van zijn programma voor uraniumverrijking heeft beperkt. Iran is het voorts niet eens met het inspectieregime van de nucleaire VN-waakhond IAEA. Die willen alle militaire sites in Iran grondig doorsnuffelen. Zarif en Kerry krijgen in de loop van het weekend en maandag het gezelschap van de hoofddiplomaten van de andere bij het overleg betrokken landen. Blijkbaar wordt niet uitgesloten dat de deadline met enkele dagen wordt opgeschoven. Beter een goed akkoord dan een tijdig akkoord, zei Zariv. Het overleg in Wenen wordt door Israël met argusogen gevolgd. Israël is momenteel de enige kernmacht in het Midden-Oosten en wil dat status quo behouden. Premier Benjamin Netanyahu waarschuwt al jaren voor de "existentiële dreiging" die van Iran uitgaat. Al even lang waarschuwt hij dat Iran "op het punt staat" een atoombom te maken. (Belga/WB)