Kwart meer zelfmoorden in Griekenland

Het aantal gevallen van zelfmoord in Griekenland is in 2011 op een jaar tijd met 26 procent gestegen tot 477. Vooral de aanhoudende economische crisis in het land is de verklaring voor de forse toename.

De Griekse statistiekdienst Elstat gaf de cijfers vrij. In 82 procent van de gevallen van zelfdoding gaat het om mannen. Bij de vrouwen was er een verdubbeling tot 84 zelfmoorden.

De regio rond Athene is het zwaarst getroffen met 35 procent van het aantal zelfmoorden. Dat ligt in lijn met het inwonersaantal: een derde van de zowat 11 miljoen Grieken woont in en rond Athene.

Dan volgen de noordelijke regio Centraal-Macedonië (11%) en Kreta (7,7%). Op het eiland in de Middellandse Zee is sprake van een machocultuur en algemeen wapenbezit.

Kwart Grieken is werkloos

Volgens de ngo Klimaka, die zich inzet voor de daklozen, is het zelfmoordcijfer van 2011 een record sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 50 jaar geleden startte met die cijfers te verzamelen.

De radicaallinkse oppositiepartij Syriza en talloze hulporganisaties wijzen de brutale verarming van de Griekse bevolking aan als oorzaak van het stijgende aantal zelfmoorden. Meer dan een kwart van de Grieken is werkloos nu het financieel noodlijdende land de voorbije vier jaar tal van besparingsrondes doorvoerde in ruil voor financiële steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De zelfmoordgraad in Griekenland ligt wel nog lager dan in de landen van Noord-Europa. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content