Kwart Belgische bedrijven overweegt vertrek uit China

Niet alles wat in China blinkt, is goud. © Getty Images/iStockphoto

Belgische bedrijven in China hebben het afgelopen jaar gemiddeld twintig procent omzetgroei geboekt. Toch jagen corruptie, stijgende lonen en de verstikkende smog hen het land uit.

Dat bericht De Tijd zaterdag. “Het Chinese groeiverhaal is niet meer het verhaal van de toekomst”, zegt Andries Verschelden van het bureau Moore Stephens in Sjanghai, dat een enquête uitvoerde bij twintig Belgische bedrijven. “De Chinese economie is in volle transitie: van de fabriek van de wereld, met lage toegevoegde waarde en op export gericht naar steeds meer diensteneconomie voor de nieuwe lokale middenklasse.”

Myanmar, Vietnam of de Filipijnen

Uit de studie blijkt dat de helft van de bedrijven de omzet met meer dan twintig procent zag groeien, en dat steeds meer van die omzet komt van de Chinese markt. Maar bedrijven die niet in het economisch transitieplaatje passen, hebben het moeilijk. Een vierde overweegt zelfs de productie uit China weg te halen, en te verhuizen naar vooral Vietnam, de Filipijnen of Myanmar. Dat is dubbel zoveel als in de studie van vorig jaar, klinkt het.

Vervuiling

De redenen: hogere lonen, strengere milieuregels en aanhoudende corruptie. Naast het falen van economische hervormingen speelt ook de slechte levenskwaliteit mee. Zestig procent, drie keer meer dan vorig jaar, zegt de luchtvervuiling in overweging te nemen bij nieuwe investeringsbeslissingen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content