Kroatisch ex-premier aangehouden in Oostenrijk

Ivo Sanader is vrijdag aangehouden nadat tegen hem een internationaal aanhoudingsbevel was uitgevaardigd.

De voormalige Kroatische premier Ivo Sanader is vrijdag in Oostenrijk aangehouden nadat de Kroatische overheid een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem had uitgevaardigd.

De Oostenrijkse overheid heeft de arrestatie van Sanader bevestigd. Hij werd vrijdagnamiddag opgepakt in de regio Salzburg. Kroatië vaardigde een aanhoudingsbevel uit kort nadat Sanader het land had verlaten ingevolge een corruptie-onderzoek.

Sanader vluchtte donderdag het land uit nadat bekendraakte dat het openbaar ministerie zijn onschendbaarheid wil laten opheffen en hem wil aanhouden. De voormalige premier vluchtte naar Slovenië kort voor het parlement zou stemmen over de opheffing van zijn immuniteit.

Volgens de BBC wordt Sanader in verband gebracht met verschillende misdaden tijdens zijn ambtsperiode als eerste minister van 2003 tot 2009. In juli vorig jaar stapte hij onverwacht op.

Het Kroatische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vrijdag dat Sanader wordt gezocht wegens misbruik van macht. Het nationaal bureau voor de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad wil dat Sanader verschijnt wegens ‘medeplichtigheid met het oog op het begaan van een misdrijf en wegens misbruik van macht’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content